Groningen duokandidaat klimaathuis

Om meer kans te maken op vestiging van een klimaatinstituut van de Verenigde Naties werpen Groningen en Rotterdam zich op als duokandidaat.

Het Global Centre of Excellence on Climate Adaptation (GCECA) moet als mondiaal kennisinstituut bevorderen dat de mensenwereld zich tijdig aanpast aan het veranderende klimaat. De lancering van het VN-klimaathuis gebeurt in november, tijdens een topconferentie in Bonn.

Uiterlijk volgende maand moet bekend zijn waar het VN-kilmaathuis precies komt. Er zijn naast Groningen/Rotterdam nog zes enkelvoudige gadingmakers: Arnhem, Breda, Maastricht, Middelburg, Utrecht en Zwolle. Alle kandidaten hebben zich voorzien van steun van provinciebesturen, kennisbolwerken en relevante bedrijven in de buurt.

Water- en dijkenbouwkennis

Op de gemeentehuizen van de Martini- en de Maasstad is geconcludeerd dat een gezamenlijk aanbod meer kans maakt dan onderlinge wedijver. Rotterdam betitelt zichzelf graag als 'Klimaathoofdstad van Nederland'. De gemeente pioniert al jaren op stedenbouwkundig vlak met oplossingen die een stijgende zeespiegel en hogere rivierstanden kunnen velen. De TU Delft en onderzoeksinstituut Deltares zitten vlakbij in Delft.

Groningen, dat zich gesteund weet door de rest van Noord-Nederland, brengt de Rijksuniversiteit en de aanwezige water- en dijkenbouwkennis bij Wetsus en de waterschappen in stelling. Ook de aanwezigheid van enorme dataservers van Google zou een pre zijn. Als onderkomen beveelt Groningen een deel van het gebouw van de Energy Academy op het Zernikepark aan. Rotterdam offreert een kantoor bij het nieuwe Centraal Station.

Noordelijke lobby

Het GCECA zoekt voor minimaal vijf jaar representatief onderdak voor enkele tientallen mensen. Volgens het programma van eisen moet het kantoor perfect bereikbaar zijn met het openbaar vervoer en nabij een luchthaven liggen. De huisvestingskosten zijn voor rekening van de gastheer.

Toen in februari de komst van het GCECA naar Nederland bekend werd, sloegen daar in het hele land politieke bestuurders op aan. Bij een lijsttrekkersbijeenkomst in Groningen solliciteerden de Leeuwarder burgemeester Ferd Crone en de Groninger commissaris René Paas direct openlijk.

Kort daarop werd besloten tot een noordelijke lobby, waarbij Crone het initiatief aan zijn collega Peter den Oudsten (Groningen) liet. Bij nader inzien werd Rotterdam als zo’n zware kanshebber geïdentificeerd, dat er samenwerking mee is gezocht. Donderdag maakt een driekoppige jury de selectie bekend.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu