Groningen gaat coronaproof richting feestdagen: lichtroute met kindergedichten en ROC's ontfermen zich over jongeren

Massale feestjes, zoals hier het aftelmoment op oudjaarsnacht op de Vismarkt, zitten er deze jaarwisseling even niet in, maar Groningen broedt op coronaveilige alternatieven. Foto: Archief Peter Wassing

Lichtprojecties van kindergedichten op markante gebouwen, anderhalvemeterfestiviteiten in wijken en dorpen en een gezamenlijk activiteitenprogramma van Noorderpoort en Alfacollege voor jongeren boven de 18 jaar: zo gaat Groningen coronaproof richting de komende jaarwisseling.

Dat kondigde burgemeester Koen Schuiling woensdag aan in de gemeenteraad. Veel details moeten de komende weken nog verder uitgewerkt, maar jongeren in Groningen hoeven de verveling tussen Kerst en nieuwjaar niet te verdrijven met illegale feesten of andere zaken die in coronatijd even niet zo verstandig zijn.

Gedichten-lichtroute kan uitgroeien tot alternatief voor vuurwerkshow

Hoge verwachtingen heeft Schuiling bijvoorbeeld van het plan om tussen de feestdagen gedichten van kinderen van 10 tot 18 jaar te projecteren op gebouwen in de binnenstad, wijken en dorpen in de gemeente.

Dat begint dit jaar nog bescheiden, maar kan volgens hem stap voor stap worden uitgebouwd met lichtshows en uiteindelijk een grote lasershow. Die zou het jaarlijkse spektakel boven de stad kunnen doen vergeten als vuurwerk in de ban gaat, hoopt Schuiling.

Voor oudere jongeren hebben Noorderpoort en Alfacollege woensdag een gezamenlijk plan bij de gemeente gepresenteerd. Details kan Schuiling ook daarover nog niet geven, maar hij is enthousiast over de ideeën van de beide ROC’s om deze moeilijk bereikbare doelgroep van de straat te houden. ,,We gaan kijken hoeveel budget we daar als gemeente bij kunnen leggen.’’

WIJ Groningen bouwt veilig feestje in wijken en dorpen

Jongeren- en opbouwwerkkoepel WIJ Groningen heeft de afgelopen tijd in wijken en dorpen ideeën verzameld voor activiteiten in de wijken en dorpen. Details volgen binnenkort op de website van WIJ. Ook een laser-, drone- of drive-in show en andere ideeën die GroenLinks en SP verzamelden met een gezamenlijk oproep aan de Groningers, kunnen volgens Schuiling mogelijk worden ingepast in het programma ‘Op z’n Gronings’ dat WIJ ontwikkelt.

GroenLinks-fractievoorzitter Mirjam Wijnja pleit voor coronaproof-festiviteiten voor een soepele toepassing van de regels voor bijvoorbeeld geluidhinder. Daar is Schuiling echter terughoudend in na de ervaringen van afgelopen weekend. Daarbij zijn boetes wegens geluidsoverlast uitgedeeld bij meerdere huizen waar Vindicat-leden feestjes hielden in het kader van het jaarlijkse Kermesse-festival van de studentenvereniging.

Soepeler met geluidsregels? Zelfs bij Silent Disco regent het boetes

Dat kwam volgens Schuiling uitgerekend door de Silent Disco-pakketten die Vindicat uitdeelde onder zijn leden, juist om overlast te voorkomen. ,,Het idee was dat dat ook voor de omgeving stil zou zijn, maar dat bleek een misverstand.’’

,,Doordat mensen zelf de muziek op de oren heeft met een koptelefoon gaat iedereen meeschreeuwen en dicht op elkaar staan en krijgen wij klachten. Boetes voor ‘silent’ disco’’, verzucht Schuiling: ,,De werkelijkheid blijkt toch altijd nog meer bizar dan je zou denken.’’

menu