Groningen geeft nóg meer uit aan jeugdzorg en stuurt brandbrief

De gemeenten in Groningen hebben 30 miljoen euro te veel uitgegeven aan jeugdzorg en dat is miljoenen meer dan waar ze eerder al voor waarschuwden. In een ‘brandbrief’ aan het Rijk vragen ze om extra geld.

Eind maart dachten de Groningse gemeenten nog dat ze slechts 23,5 miljoen euro te veel aan jeugdhulp hadden uitgegeven in 2017. De overschrijding blijkt nu nog hoger, met name doordat enkele landelijke jeugdzorgorganisaties later nog met declaraties kwamen.

Groninger jeugdzorg loopt uit de hand maar gemeenten wuiven kritisch rapport weg
Lees verder

Volgens wethouder Johan Hamster moet het Rijk meer geld naar Groningen sluizen omdat hier relatief meer jongeren zijn die hulp nodig hebben.

Zo zijn er meer jongeren met een lichte verstandelijke beperking. De Groninger gemeenten hebben dit al eerder aangekaart bij het ministerie van volksgezondheid en de Vereniging Nederlandse Gemeenten en zetten die noodkreet nu kracht bij met een brandbrief.

De solidariteit tussen gemeenten in de provincie staat ook onder druk. Nu is het nog zo dat alle gemeenten in Groningen de kosten voor jeugdzorg samen dragen.

Maar er zijn gemeenten die minder jongeren in zorg hebben en die dus wel genoeg hebben aan het geld dat ze van het Rijk krijgen, terwijl anderen er juist uit eigen kas geld moeten bijdoen. Dat wordt nu nog eerlijk verdeeld over andere gemeenten maar die financiele regeling staat voor na dit jaar ter discussie.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.