Groningen heeft reputatie hoog te houden

Stemmers in de stad hebben woensdag een reputatie hoog te houden. De opkomst bij stembusgangen is in Groningen meestal hoog.

De Groningse stemmer kan morgen terecht in 124 stemlokalen. Dat zijn er iets minder dan normaal. ,,Meestal hebben we bij verkiezingen tussen de 130 en 135 stemlokalen geopend’’, zegt Jan Smit van het hoofdstembureau. ,,Normaal hebben we op sommige stembureaus in de stad twee stemlokalen. Nu is op elk bureau een stemlokaal. Voor het overige is dit referendum business as usual.’’

Traditioneel hoge opkomst

Stembusgangers hoeven in de stemlokalen ook niet in verwarring te raken, alles ziet er net zo uit als bij reguliere verkiezingen. Alleen het stembiljet is anders. ,,In dit geval is het niet zo’n groot formulier. Het is veel kleiner met een simpele keuze ja of nee. Voordeel daarvan is, zegt Smit, dat het tellen van de stemmen een stuk eenvoudiger zal zijn. Waar uitslagen in de stad Groningen de afgelopen jaren bij verkiezingen meestal pas rond middernacht bekend werden, verwacht Smit dat nu op een vroeger tijdstip. ,,Woensdagavond voor elf uur hopen we een voorlopige uitslag voor Groningen te hebben.’’

Dat laatste is wel weer afhankelijk van de opkomst. Zou de opkomst in Groningen boven de 90 procent liggen, dan moet er uiteraard ook langer geteld worden. Zo’n enorme opkomst wordt niet verwacht. ,,Grappend hebben we wel eens gezegd ‘we geven de leden van de stembureaus in hun uitrusting ook een spelletje kaarten mee’. Aan de andere kant kan het in Groningen ook heel anders zijn. Bij verkiezingen en ook bij een eerder referendum scoort de stad traditioneel een hoge opkomst. Bij het vorige referendum, in 2005, had Groningen een opkomst die boven de 65 procent lag.’’ Op 1 juni 2005 zei een meerderheid van de Nederlanders ‘nee’ tegen een Europese grondwet.

Uitslag

In het referendum van woensdag kunnen Nederlands ‘ja’ of ‘nee’ zeggen tegen het associatieverdrag met de Oekraïne. Na de voorlopige uitslag woensdagavond, maakte het stembureau vrijdag de uitslag officieel bekend.

Net als bij reguliere verkiezingen geeft de gemeente woensdag periodiek een tussenstand van de opkomst in Groningen. Via onze internetsite dvhn.nl kunt u op de hoogte blijven van de opkomst. Voor een geldige uitslag van het referendum moet landelijk minimaal 30 procent van de kiesgerechtigden een stem uitbrengen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.