Groningen: hoe verder na mislukken geothermie?

Politiek Groningen buigt zich over het pas aangelegde warmtenet Noordwest in de stad. Hoe moet die leiding worden verwarmd nu dat vanwege de aardbevingen niet meer mag met geothermie. Er zijn zeven alternatieven.

Na het stoppen met geothermie in de zomer van 2017 ging de aanleg van het warmtenet onder de Zernike Campus Groningen gewoon door. Wie dat deed? WarmteStad. Het bedrijf -een jointventure van gemeente en Waterbedrijf Groningen- zat achter het geothermieproject.

Het bedrijf heeft geld nodig om het project te laten werken. Directeur Dick Takkebos bracht de gemeenteraad woensdag op de hoogte van de stand van zaken.

Eerst een warmtecentrale op aardgas

WarmteStad wil zo snel mogelijk een aardgascentrale installeren als tijdelijke warmtebron voor het netwerk. De centrale komt op de plek van de voorgenomen boortoren die aardwarmte (heet water van 3 km diepte) naar boven zou halen. De relatief duurzame wkk-installatie neemt de rol als warmtebron over en dient later als reserve voor de nog onbekende, definitieve installatie.

Ook als geothermie was doorgegaan, was zo’n reserveinstallatie nodig als tijdelijke bron. Nu de businesscase voor geothermie is weggevallen, en daarmee de bijbehorende banklening, moeten de moeders van WarmteStad zelf hun portemonnee trekken om het systeem op te starten. Het afblazen van de geothermie kostte hen ook al 6 miljoen euro.

Warmtenet stap voor stap uitbreiden

Op het eerste deel van het warmtenet wil WarmteStad dit jaar in elk geval gebouwen van de Hanzehogeschool aansluiten. Het warmtebedrijf wil het warmtenet bovendien zo snel mogelijk verlengen naar Paddepoel, en de komende jaren stap-voor-stap verder uitbreiden op Zernike en in de noordelijke stadswijken. Zeker in de eerste fase is volgens Takkebos haast geboden. WarmteStad zit vast aan leveringscontracten. De 65 meter hoge jongerenflat Polaris in Paddepoel, die momenteel bij het winkelcentrum wordt gebouwd, is een belangrijke mijlpaal. Als die flat klaar is, wil het bedrijf hem ook verwarmen.

Het groene deel geeft aan welke warmteneteidingen er al liggen. De andere kleuren geven aan welke leidingen er eventueel in de toekomst nog bij kunnen komen.

Behalve de grote tijdelijke centrale schaft WarmteStad twee kleinere, mobiele gascentrales aan om panden te verwarmen die voorlopig nog niet zijn aangesloten op het warmtenet. Dat gebeurt nu ook al. Het bedrijf legt zijn aandeelhouders twee opties voor: in één keer 7,6 miljoen investeren zodat de uitbreiding naar Polaris in september 2018 klaar is, of eerst 2,5 miljoen om het systeem op Zernike in werking te krijgen. Voor de uitbreiding kunnen ze in dat geval wachten op de businesscase voor het uiteindelijke duurzame alternatief.

Wat wordt het straks?

WarmteStad hoopt dat in of vlak na de zomer te weten. Gemeente en Waterbedrijf moeten toestemming geven voor een duurzaam alternatief voor de geothermiebron. De mogelijkheden waar nu naar wordt gekeken:

restwarmte zonnethermie biomassa biogas power to heat omgevingswarmte waterstof.

Experts in verschillende disciplines hebben WarmteStad vorige week voor het eerst uitvoerig bijgepraat, vertelde Riep Paulusma. Het bedrijf kiest begin april de meest haalbare alternatieven. Voor twee alternatieven wordt een businessplan gemaakt. Die liggen volgens de huidige planning eind mei op tafel.

Kosten, uitstoot, betrouwbaarheid, toekomstgerichtheid

Bij de keuze let WarmteStad op kosten, uitstoot, betrouwbaarheid en toekomstgerichtheid. Groningen zal ook onderzoeken of het water net zo heet moet zijn als bij geothermie het plan was of dat het systeem met een lagere temperatuur toe kan. Het is de bedoeling dat de nieuwe duurzame bron vanaf 2020 draait.

Volgens Paulusma hielden experts een pleidooi voor een modulair systeem dat geschikt is voor verschillende en mogelijk andere bronnen in de toekomst. Ze zouden er ook op aandringen om snel een goed systeem te kiezen en niet te wachten op het beste. ,,Het is net als met camera’s, telefoons of zonnepanelen. Er komen altijd betere, maar als je wacht heb je niks’’, aldus Takkebos.

Groningen heeft volgens energieexpert Paul Corzaan uitgerekend dat een warmtenet voor grote delen van de stad het beste alternatief is voor aardgas. ,,Groen gas zou ook kunnen, maar dat is niet in voldoende mate beschikbaar.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.