Groningen komt 1900 studentenkamers te kort

Groningen heeft een tekort aan 1900 studentenkamers. Van alle grote studentensteden staat de stad daarmee in de middenmoot.

Dat komt naar voren uit het onderzoek ‘Beste Studentenkamerstad 2017’. Deze prijs wordt dit jaar voor de eerste keer uitgereikt door de Landelijke Studentenvakbond (LSVb), kenniscentrum voor studentenhuisvesting Kences en Vastgoed Belang, de brancheorganisatie voor particuliere verhuurders. Aanleiding is het tekort aan studentenwoningen in het land. Door het instellen van de prijs willen de initiatiefnemers gemeenten ertoe aanzetten studentenhuisvesting in brede zin te stimuleren.

Van alle studentensteden scoort de gemeente Delft het hoogst, gevolgd door Leiden en Nijmegen. Groningen staat op de zevende plaats. ‘Groningen probeert succesvol met verschillende projecten de kwaliteit van studentenwoningen te verbeteren’, aldus het juryrapport.

De ranglijst waarin gemeenten worden beoordeeld komt niet overeen met de kamertekorten in de universiteitssteden. Deze lijst wordt aangevoerd door Amsterdam, waar een tekort is aan 12.000 studentenkamers, gevolgd door Utrecht (5100) en Rotterdam (4800).

Afgezet tegen het aantal studenten in Groningen valt het tekort van 1900 kamers relatief mee. Gisteren werd bekend dat Groningen tot 2022 nog ruim vierhonderd studentkamers gaat bouwen. Er zijn ook nog vijfhonderd in aanbouw of gepland.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.