Groningen koploper op gebied van fietsendiefstal

Met 83 aangiften per 10.000 inwoners in het afgelopen half jaar is de stad Groningen wederom landelijk koploper op het gebied van fietsendiefstal.

Groningen staat te boek als een van de bekendste fietssteden van Nederland. Voor Stadjers is de fiets een belangrijk vervoersmiddel. Maar of deze ‘s ochtends vroeg nog voor de deur staat, is altijd maar de vraag. Groningen kampt namelijk met een fietsendiefstalprobleem. De aangiften waren dit jaar, net als in 2014 en 2015, nergens zo hoog als in Stad. Hoewel niet valt te achterhalen hoeveel fietsen er precies zijn gestolen in het land - slechts dertig procent van de slachtoffers doet aangifte - is duidelijk dat je barrel in Groningen allerminst veilig staat.

Vicieuze cirkel

Volgens Mickey Bergmans van tweedehands fietsenwinkel Budget Bikes ligt de oorzaak niet alleen bij de dieven. Een deel van de gedupeerden houdt de roofpartijen volgens hem zelf in stand. „Als studenten na het stappen zien dat hun fiets gejat is, kunnen ze zo een fiets kopen van iemand die er een voor een tientje aanbiedt”, zegt hij vanuit de zaak in de Steentilstraat.

Bergmans meent dat mensen op hun portemonnee letten als hun fiets gejat is. „Na het kopen van een fiets van meer dan honderd euro, willen ze dit bedrag liever niet nog een keer uitgeven aan een ander exemplaar.” En zo wordt de vicieuze cirkel volgens Bergmans in stand gehouden.

Zo kapot

Zo moeilijk als het lijkt om deze ketting te doorbreken, zo gemakkelijk is het om menig fietsslot te forceren. Dat zegt een bewaker van de overdekte fietsenstalling op het centraal station. „Het is schering en inslag”, meent hij, waarna hij met driftige passen naar een grote plastic bak loopt. Hierin liggen tientallen fietssloten. Deze exemplaren hebben de dieven volgens hem in een oogwenk opengebroken. „Goedkope rommel,” kwalificeert hij het ijzer. Een blauw hangslot van de Action wordt uit de bak gegraaid. „Dit lijkt heel wat, maar is met een hamer zo kapot te tikken.”

Aangifte zinvol

De politie Noord-Nederland doet er alles aan om het probleem in te dammen, zegt woordvoerder Ron Reinds. „Zo surveilleren we actief op bepaalde kenmerken van de tweewielers. Zit het originele slot er op? Is de sticker van de fietsenzaak? Is de fiets overgespoten?”, somt hij op. Verder benadrukt Reinds dat aangifte doen echt zin heeft.

Een medewerkster van rijwielspeciaalzaak Vincent van Ellen, aan de Oude Ebbingestraat, beaamt dat. „Er zijn genoeg fietsen van ons teruggevonden via de framecode die op de fietsen zit.” Ook adviseert ze twee goede sloten op de fiets te zetten. „Vanaf dertig euro heb je goed materiaal en maak je het de dieven behoorlijk moeilijk.” Maar garantie geeft het nooit, illustreert ze met een voorbeeld: „Vorige week kocht een vrouw hier een fiets van boven de 600 euro, met een uitstekend slot erop. Toch werd ‘ie gejat. Een paar dagen later herkende ze hem op straat, sprak de nieuwe eigenaar aan en kreeg de fiets weer terug. Twintig euro had hij ervoor betaald. Tja..”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.