Groningen krijgt meldpunt voor verhuurklachten

De Groninger Studentenbond (GSb) heeft met de gemeente Groningen een meldpunt opgericht waar huurders met klachten terecht kunnen.

Met het zogeheten Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag (MOV) gaat de studentenbond dossiers aanleggen over verhuurders die regelmatig over de schreef gaan. Het meldpunt is opgericht omdat er steeds vaker klachten zijn over verhuurders op de particuliere kamermarkt. Zo zijn er bij de studentenbond gevallen bekend van verbale bedreigingen en intimidatie door verhuurders nadat de Huurcommissie besloot dat de huur omlaag moest.

Dossieropbouw

Voorzitter Dion Glastra van de studentenbond hoopt dat met het meldpunt de drempel lager wordt om klachten te melden om ze vervolgens te kunnen registreren: ,,We hebben de afgelopen jaren al veel klachten binnengekregen van huurders over verhuurders. Er was echter nooit een centraal punt voor, waardoor het opbouwen van dossiers problematisch was. Daar komt door het meldpunt verandering in.’’

Met een dossieropbouw wil de studentenbond de gemeente Groningen overtuigen dat er iets moet gebeuren. ,,Het is de bedoeling dat de gemeente vervolgens gaat kijken welke juridische stappen er moeten worden genomen tegen de verhuurders’’, zegt Glastra.

Het Meldpunt Ongewenst Verhuurdersgedrag is te bereiken via de website van de Groninger Studentenbond op www.groningerstudentenbond.nl/mov. Voor de niet-Nederlandstalige studenten is er een speciale Engelstalige variant gemaakt: Contact Point Abusive Landlordship (CPAL).

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) maakte onlangs verhuurmakelaars attent op de nieuwe regels die per 1 juli 2016 van kracht zijn geworden bij bemiddeling. De regels die (toekomstige) huurders beschermen tegen onterechte bemiddelingskosten gelden nu ook voor onzelfstandige woonruimtes, zoals kamers en etages. Via het loket www.consuwijzer.nl worden studenten en jongeren geïnformeerd over de rechten die ze hebben als ze via een bemiddelaar een kamer huren. De bemiddelaar mag alleen kosten in rekening brengen bij de verhuurder. ACM ziet toe op naleving van deze regels en kan eventueel hoge boetes opleggen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.