Groningen landelijk op tweede plek met arme huishoudens

De stad Groningen telt na Rotterdam procentueel de meeste arme huishoudens van Nederland. Dit bijkt uit het rapport Armoede en sociale uitsluiting 2018.

In 2016 was het aandeel arme huishoudens in Rotterdam het hoogst: 15,3 procent. Groningen was tweede met 14,7 procent, gevolgd door Amsterdam met 14,6 procent. Den Haag scoorde 14,1 procent. De armoede toptien bestaat verder uit Arnhem, Heerlen, Leeuwarden, Enschede, Nijmegen en Vaals. De gemeente Rozendaal (Gelderland) telt relatief het laagst aantal huishoudens met een klein inkomen.

Grootste kans op langduruge armoede

In Groningen was verder de kans op langdurige armoede met een aandeel van 7,4 procent het grootste van heel Nederland. Hier was de tweede plaats voor Rotterdam met 7,3 procent en Amsterdam met 7,1 procent.

Hoewel de economie aantrekt en de werkloosheid daalt, blijven honderdduizenden Nederlandse bijstandsgezinnen in relatieve armoede leven. Volgens het CBS is het aantal huishoudens in ons land dat langdurig (vier jaar of langer) van een laag inkomen moet rondkomen in één jaar tijd met 15.000 toegenomen tot 224.000. Dat komt neer op 3,3 procent van alle huishoudens.

In totaal hebben 590.000 huishoudens een 'laag' inkomen, ofwel 8,2 procent van alle gezinnen.

Inkomensgrens 1030 euro voor alleenstaande

Volgens de definitie ligt die inkomensgrens op 1030 euro voor een alleenstaande op maandbasis, 1370 euro voor een alleenstaande ouder met één kind en 1940 euro voor een paar met twee kinderen.

Van alle werkenden lopen zzpérs volgens het CBS het grootste risico op armoede. Ruim 9 procent van de zzp’ers moet het doen met een laag inkomen.

Vluchtelingenlanden

Het CBS stelt ook vast dat ruim de helft van de huishoudens van mensen uit vluchtelinglanden een inkomen heeft onder de lage-inkomensgrens, ruim zes keer zo vaak als gemiddeld. Het gaat vooral om mensen uit Syrië, Eritrea, Somalië, Irak, Afghanistan en Iran. Onder de allochtone Nederlandse gezinnen zijn de inkomens van Marokkanen relatief laag.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.