Groningen langs de kant bij ‘stroomlijn’

De Tweede Kamer wil een apart overleg over de nieuwe stroomsnelweg in Groningen. Omwonenden en gebiedsorganisaties voelen zich buitenspel gezet.

Hiska Ubels van buurtvereniging Westerdijkshorn in Bedum zegt dat het meer dan een gevoel is: ,,Het gaat om feiten. Tot nu toe wijkt het ministerie van Economische Zaken geen centimeter van het oorspronkelijke plan. Het zou alleen om individuele belangen gaan. Daar kunnen ze geen rekening mee houden.”

„Maar het gaat niet alleen om inwoners. Gemeenten als Bedum, Winsum en Zuidhorn en vijftien gebiedsorganisaties, waaronder Het Groninger Landschap, Groninger Dorpen en Natuur- en Milieufederatie Groningen, maken zich ernstig zorgen.”

Natuur, land en leefbaarheid

Bewoners en organisaties trokken aan de bel bij de Tweede Kamerfracties. ,,Ze hebben een punt’’, vindt Yasemin Cegerek van de PvdA: ,,Met het apart overleg doen we recht aan hun zorgen. We willen dat hun betrokkenheid gegarandeerd is.’’ Ook Agnes Mulder (CDA) zegt de nodige vragen te hebben.

De zorgen betreffen de aantasting van natuur, het eeuwenoude land en de leefbaarheid in de dorpen in onder meer het Oude AE-Winsumermeedengebied, Reitdiepdal en Middag-Humsterland.

Ubels: „Dan heb je het over publieke waarden. Ondanks de toezegging van minister Henk Kamp aan de Tweede Kamer dat hij bestuurders, werkgroepen en omwonenden als belangrijke gesprekspartners beschouwt, is er geen dialoog. We horen alleen de standpunten van het ministerie. Met de inbreng van al deze organisaties wordt niks gedaan.”

Eemshaven-variant

Behalve het verzoek om de verbinding deels ondergronds aan te leggen, zou er gekeken moeten worden naar mogelijk kortere en minder schadelijke trajecten tussen Eemshaven en Hoogkerk. De veertien organisaties vroegen daar voor de zomer al om.

Ubels: „De 380 KV-lijn vervangt de huidige 220 KV-lijn en volgt grotendeels dezelfde route. Maar die dateert uit de jaren zeventig en is onnodig lang. Er is een alternatief, wat wij de Eemshaven-variant de noemen. Die is circa 5 kilometer korter en loopt niet door kwetsbare natuur. Daar zal ook iets op af te dingen zijn, maar wij zeggen: onderzoek dat. Kom met een onderbouwing. Het gebeurt niet. EZ volgt de lijn van wat in 2008 is aangedragen.”

Ondergronds

Kamp zegde na eerdere vragen van Cegerek wel toe dat opnieuw wordt gekeken of een deel ondergronds kan. Dat onderzoek loopt. Hoewel het technisch mogelijk is, zijn EZ en energietransporteur TenneT er geen voorstander van. Duurder en grotere kans op storingen.

Wanneer de 380 KV-lijn op de agenda komt is onduidelijk. Als het aan Cegerek en Mulder ligt snel.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.