Groningse thuisnaaisters maken massaal mondkapjes: 'Iets is beter dan niets'

Keukentafels in de provincie Groningen worden massaal gebruikt voor het naaien van mondkapjes. Katoen in alle kleuren en patronen moet een beetje bescherming bieden tegen de verspreiding van het coronavirus. Het gaat eerder om duizenden dan honderden kapjes.

„Ze zijn niet voor coronapatiënten”, zegt Henk Lubben. Via Facebook riep hij Groningers in en om zijn woonplaats Appingedam op om aan het naaien te slaan. De oproep resulteerde in zo’n 430 mondkapjes, en nog steeds komen ze binnen.

De werkplek van Mirjam van der Laan in Beerta. Foto: Mirjam van der Laan

Vrolijke mondkapjes

„Ze gaan vooral naar mensen in de thuiszorg”, zegt Lubben. Ze zijn niet zozeer bedoeld om de dragers daarvan te beschermen, maar om de ouderen bij wie zij bij wie zij over de vloer komen.

Bijkomstigheid is dat de vrolijke patronen en kleuren een opsteker kunnen zijn. „In Meedhuizen was er bijvoorbeeld een vrouw die heel blij werd toen ze het fleurige mondkapje zag.”

Het naaien gebeurt volgens strikte richtlijnen. Op Facebookgroep ‘Mondkapjes Maken Nederland Groningen’ staan elf documenten met voorschriften en achtergrondinformatie.

De kapjes worden van katoen gemaakt en voorzien van een plooi. Door de stukjes stof op elkaar te vouwen, ontstaat een soort mini-kussensloop, waarin een filter gedaan kan worden. Bijvoorbeeld een tissue of een stofzuigerfilter.

Vrolijke bloemen op de mondkapjes van Gonnie van Erp. Foto: Familie van Erp

Heel Groningen naait

Lubben is een van de velen die de grootscheepse actie hebben ondernomen. Overal in Nederland springen initiatieven als paddenstoelen uit de grond.

In Winschoten kunnen naaiers een pakketje ophalen bij De Stoffenwinkel in de Torenstraat. In de Stad is bij tatoeëerder 42Tattoo, een haal- en brengloket van mondkapjes en materialen om die te vervaardigen. Het is geopend tussen 11.00 en 13.00 uur.

En aan de Marktstraat in Musselkanaal heeft Emmie van de Griend een opslag- en distributieruimte beschikbaar gesteld waar iedereen de mondkapjes naartoe kan brengen of stoffen kan ophalen. Het is zomaar een greep uit het aanbod.

Van de Griend woont nu nog in Overijssel, maar verhuist binnenkort naar de Kanaalstreek. In haar woonplaats Vroomshoop heeft ze inmiddels meer dan duizend ‘bestellingen’ binnen, die 25 klanten van haar naaiatelier vrijwillig verwerken. Ze verwacht dat ook in Groningen het aantal aanvragen flink kan oplopen. „Als het moet kunnen we De Ontmoeting (de kerk red.) gebruiken.”

Fenny Heidema met een zelfgemaakt mondkapje. Foto: Familie Heidema

Mirjam van der Laan (Beerta)

„Het gaat voorspoedig. Ik zit nu op zo’n negentig mondkapjes, ik ben nu onderweg naar Winschoten. Daar delen ze pakketjes met materialen uit en zij zorgen ook dat de kapjes allemaal bij de mensen komen. Ik heb een nagelsalon, dus ik kan toch even niets anders.’‘

,,Dit is leuk om te doen, je kunt je zinnen verzetten en je kop leegmaken. Tegelijk doe je ook nog iets goed en maak je je nuttig. Ik naai ook zelf en daarom heb ik ook de juiste machines, een gewone naaimachine en een lockmachine. Daarmee kan ik ze in één keer afnaaien en afknippen. Iedereen kan mondkapjes maken, maar je moet het wel via de richtlijnen doen.”

Gonnie van Erp (Zuidhorn)

„Ik heb er nu vijftien en wil er veertig maken. Die gaan naar Buurtzorg Niekerk. Ik zag het op Facebook voorbijkomen en ik werd ook direct heel enthousiast. Via mijn quiltgroepje heb ik stof gekregen, van het groepje is iemand anders ook bezig gegaan. Zo breidt het zich als een olievlek uit.’‘

,,Maar de mondkapjes zijn niet professioneel. Daar moeten mensen zich wel bewust van zijn, het houdt het virus niet tegen, maar iets is beter dan niets. Als je moet niezen, komt met het mondkapje iets in de lucht, zonder komt alles in de lucht. Het voordeel zou ook zijn dat mensen minder snel hun gezicht aanraken, of eerder in hun elleboog hoesten. En als je het ziet, is het misschien ook een stukje bewustwording: ik moet anderhalf meter afstand houden.”

Marleen Akse is nog maar net begonnen met mondkapjes maken. Foto: Marleen Akse

Fenny Heidema (Tolbert)

„Ik ben heel erg van het naaien, ik zag de actie staan en dacht: als ik iets kan doen is het dat wel. Ik heb er wel over nagedacht, er zijn veel kritische geluiden. Aan de andere kant, het helpt om besmetting van anderen te voorkomen. Het betekent niet dat je niet besmet kan raken, maar het kan wel helpen.’‘

,,Ik heb er nu ongeveer twintig gemaakt, dat gaat allemaal via een instructievideo. De stof wordt wel drie keer gewassen voordat het wordt gedragen. De eerste gingen naar een gezin met astma, die waren ontzettend blij. Het is maar zo’n klein ding, maar het doet heel veel.”

Marleen Akse (Wildervank)

„Het is toch iets van bescherming. Je zit ongemerkt toch heel veel aan je gezicht. Het is voor eigen gebruik en voor de thuiszorg. Als je in de landen om ons heenkijkt, zie je dat er ook heel veel vraag naar is. Hier was lang het gevoel: het slaat Nederland wel over.’‘

,,Ik ben gisteren pas begonnen, maar ik ga nog wel even door. Dan is er straks wel een voorraad als dat echt nodig is. Mensen kunnen die dan ophalen in drie maten. Large, gewoon en voor kinderen. Daarvoor bewaar ik de vrolijkste stoffen.”

Hoogleraar UMCG over de (on)zin van mondkapjes: 'Echte bescherming is een kap met een filter'
Lees verder

[firstName], je hebt net een artikel gelezen! Nu je hier toch bent, vragen we graag je aandacht voor het volgende:

Je hebt op dit moment een gratis account. En dat is natuurlijk prima. Je hebt daarmee toegang tot een belangrijk deel van het nieuws dat onze 100+ journalisten elke dag brengen, maar je mist nu wel veel. Zo kan je niet onbeperkt onze verdiepende PLUS-artikelen lezen en heb je ook geen toegang tot onze digitale krant. Zonde natuurlijk! Daarom bieden we je graag een proefabonnement aan, zodat je kennis kan maken met alle interessante extra’s die je nu mist.

Onze PLUS-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van het Dagblad vallen onder PLUS, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Bekijk proefabonnementen
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.