Groningen maakt 'nog nooit eerder vertoond' plan voor meer groen (maar kan soms niet om bomenkap heen, zeggen wethouders)

Deze boom moest onlangs wijken voor de herinrichting van de Zernike Campus, maar de gemeente Groningen streeft de komende jaren naar meer groen in de stad. Foto Corné Sparidaens

Duizend nieuwe bomen planten en zes voetbalvelden aan groen aanleggen. Per jaar, tot 2030. Dat staat in het Groenplan dat wethouder Glimina Chakor (GroenLinks) voorlegt aan de gemeenteraad en de bewoners van Groningen.

„We leggen de lat hoog met dit plan”, stelt Chakor. „En dat moet ook, als je kijkt naar de gevolgen van klimaatverandering: hete zomers en steeds forsere buien.”

In het gloednieuwe Groenplan, dat Chakor Vitamine G gedoopt heeft, beschrijft het college van burgemeester en wethouders wat het wil doen vóór vergroening en tegen verstening van de stad. De bedoeling is om de biodiversiteit van de stad een impuls te geven en extreme hitte of regenval beter op te vangen. „En om plekken te creëren waar bewoners graag zijn”, zegt Chakor.

Natuur op vijf minuten loopafstand voor alle Groningers

De gemeente wil tot 2030 elk jaar zorgen voor 2,5 procent meer gras, planten en bomen. „Dat is hoger dan de 1 procent die de Nederlandse gemeenten afgesproken hebben in het Klimaatakkoord.” Daarnaast moet het groen kwalitatief beter: „Wat we planten, moet gezond oud kunnen worden”, zegt Chakor.

De wethouder wil ook zorgen dat alle Groningers gemakkelijk de natuur kunnen opzoeken in hun eigen buurt. Binnen vijf minuten lopen van je huis moet je een groen plekje kunnen vinden waar de gevoelstemperatuur op hete dagen lager is dan tussen de gebouwen.

Plannen voor Selwerd, binnenstad, Hoogkerk, Stadsweg en schoolpleinen

In de nabije toekomst zal vooral de wijk Selwerd in het noorden van de stad sterk vergroenen, in het kader van de wijkvernieuwing die daar net begonnen is. In de binnenstad komen bomen bij de Westerhaven en op de Grote Markt, en ook op het Damsterplein en rond de Stadsschouwburg komt meer groen.

In Hoogkerk wordt het gebied rond recreatieplas Ruskenveen aangepakt en langs de Stadsweg tussen Ten Boer en Haren komt ‘een groen lint’. In de hele gemeente wordt gewerkt aan groenere schoolpleinen. „Want de jeugd heeft de toekomst”, verklaart Chakor.

Groen ‘nog centraler’ bij het maken van bouwplannen

Minder concreet, maar misschien wel het belangrijkst, is de belofte dat het belang van groen ‘nog centraler zal staan’ bij het maken van bouwplannen. Juist de afgelopen maanden is er veel verzet geweest tegen het kappen van bomen en ander groen ten behoeve van ruimtelijke ontwikkeling.

Zo zijn aan het A-kerkhof drie bomen verwijderd, terwijl de bezwaarprocedure tegen de kap nog niet helemaal ten einde was. Voor de herinrichting van de Zernike Campus worden tientallen bomen gekapt langs de Zernikelaan. Datzelfde gebeurt waarschijnlijk met een strook beplanting die bij het zogenoemde Paddenbosje hoort, ook op de Zernike Campus.

‘We willen kappen echt voorkomen, maar soms kan dat niet’

„Er zijn nu veel activiteiten op dit gebied omdat het broedseizoen bijna begint. Dus we kunnen ons wel voorstellen dat het beeld is ontstaan dat er ontzettend veel verdwijnt”, zegt wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA). „Maar onze inzet was en blijft echt om kappen te voorkomen. Alleen kan het soms niet anders.”

Bij de herinrichting van de Zernike Campus is ‘echt vanaf punt nul’ gestreefd naar minimale bomenkap, stelt Van der Schaaf. „En ik snap heel goed dat je toch gaat kijken of een fietspad niet een paar meter verderop kan liggen, maar er zit ook nog van alles onder de grond waarmee je rekening moet houden.”

Communicatie rondom bomenkap kan beter

Chakor stelt dat de gemeente werkt aan betere communicatie. „We hebben wel eens te maken met bomen die ziek zijn. Die moeten dan gekapt worden, maar omwonenden schrikken er toch van. Dat moet beter, dat heeft de gemeenteraad ook aangegeven.”

Uiteindelijk wordt de stad er groener op, benadrukt ze. „Een speciaal plan waarin we groen centraal stellen, dat is echt nieuw, dat is nog nooit eerder vertoond.” Er worden inspraakavonden georganiseerd in Haren, Ten Boer en Groningen waar bewoners hun visie kunnen geven. Chakor verwacht ‘een stormloop’, en hoopt daar ook op. „Dit plan moet van alle Groningers worden.”

menu