De Raad van State in Den Haag ziet geen reden om de eerder opgelegde bouwstop voor de Kattendiepbrug in Groningen op te heffen.

De gemeente Groningen mag wel een aantal werkzaamheden op beide walkanten afmaken, zoals beton storten voor de bruggehoofden. Maar het aanleggen van de brug zelf mag de gemeente volgens de rechter in Den Haag nog niet, ook al staat de gemeente te trappelen om met de bouw te beginnen.

Omwonende: nieuwe brug tast het stadsgezicht ernstig aan

Zonder brug kan de gemeente een nieuwe busroute door het centrum niet in gebruik nemen. Na het ter inzage leggen van de ontwerpvergunning vroeg de gemeente Groningen aan de Raad van State om de bouwstop alvast op te heffen. Die bouwstop legde de Raad 11 mei op na bezwaren van omwonende Kors van Bladeren. Die vindt dat de nieuwe brug het beschermde stadsgezicht rondom het Schuitendiep ernstig aantast.

De Raad viel over de vergunning, omdat bij de eerste vergunning een deugdelijke ruimtelijke onderbouwing ontbrak. Dit keer heeft de gemeente volgens eigen zeggen een deugdelijke ruimtelijke onderbouwing voor noodzaak van een nieuwe brug over het Kattendiep opgesteld. De Raad van State merkt evenwel op dat Van Bladeren opnieuw bezwaar tegen de ontwerpvergunning heeft gemaakt.

Eerst alle bezwaren behandelen en dan besluit over vergunning nemen

Groningen moet van het Haagse bestuursrechtscollege eerst maar eens alle bezwaren tegen de ontwerpvergunning behandelen en dan een definitief besluit over de vergunning nemen. Dan pas wil de Raad van State kijken of de bouwstop, zo mogelijk na een nieuwe zitting, opgeheven kan worden.

Door de uitspraak zal Groningen zo snel mogelijk alle zienswijzen en bezwaren tegen de ontwerpvergunning moeten afhandelen. Dat zal ook niet al te snel kunnen, want nog een procedurefout kan de gemeente zich niet veroorloven. Wordt vervolgd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen