'Groningen moet veilig zijn voor iedereen': VVD, CDA, PVV en Stadspartij willen camera's in de Folkingestraat

Camera op de synagoge in de Folkingestraat. Foto: Duncan Wijting

Bewoners van de Folkingestraat die ‘s avonds niet eens naar buiten durven - dat kan niet de bedoeling zijn, vinden VVD, CDA, PVV en de Stadspartij in de Groningse gemeenteraad. Ze willen dat de gemeente camerabewaking regelt in de straat.

De partijen doen hun oproep na signalen van bewoners en ondernemers uit de Folkingestraat. Zij zeggen zich onveilig te voelen; ze zouden geregeld worden uitgescholden en zelfs bedreigd.

,,Groningen moet veilig zijn voor iedereen’’, stelt VVD-fractievoorzitter Ietje Jacobs. ,,Het is van groot belang dat de Driehoek (burgemeester, Openbaar Ministerie en politie, red.) alle mogelijkheden heeft om bescherming te bieden.’’ Jacobs stelt burgemeester en wethouders woensdag vragen over de situatie in de Folkingestraat, mede namens René Bolle (CDA), Amrut Sijbolts (Stadspartij) en Ton van Kesteren (PVV).

Camera’s maken opsporing makkelijker

De partijen willen weten wat de burgemeester op korte termijn kan doen om de veiligheid er te vergroten. Zelf zijn ze in elk geval warm voorstander van cameratoezicht. Daar gaat een afschrikwekkende werking van uit, denken ze; bovendien zouden camerabeelden het gemakkelijker maken om criminelen of overlastbezorgers op te sporen.

De andere fracties in de gemeenteraad staan minder enthousiast tegenover camera’s, bleek eerder deze maand al tijdens een bespreking van het onderwerp. Burgemeester Koen Schuiling gaf toen aan dat hij het toezicht graag zou uitbreiden, vooral met het oog op demonstraties of rellen in de stad.

Effect van cameratoezicht niet bewezen

De raad reageerde kritisch. Vooral coalitiepartijen GroenLinks en D66 maken zich zorgen over de impact op de privacy van bewoners, en wezen erop dat helemaal niet bewezen is dat camera’s de stad veiliger maken.

Eerder, in 2016 en 2017, hingen er al vijf camera’s in en om de Folkingestraat. Na een jaar verdwenen ze weer, omdat ze volgens toenmalig burgemeester Peter den Oudsten niet hielpen bij het verminderen van incidenten. Bewoners en ondernemers hadden liever gehad dat de camera’s bleven; zij voelden zich wel degelijk veiliger, gaven ze aan.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen