Groningen neemt voortouw voor breed pact steun jeugdzorg

De Groningse gemeenten willen met Drenthe, Friesland, Zuid-Limburg en Zeeuws-Vlaanderen lobbyen in Den Haag voor meer geld voor jeugdzorg.

,,We willen een breed pact vormen, want de oplopende kosten voor jeugdzorg zijn een groot probleem’’, zegt wethouder Kees Swagerman (SP) van de gemeente Oldambt. Niet alleen de gemeenten, maar ook zorgverzekeraars en provincies, die als toezichthouder optreden, zouden zich moeten aansluiten bij het pact.

Niet om geld zeuren in Den Haag

Afgesproken is dat in Den Haag niet om geld wordt gezeurd. ,,Het is de bedoeling dat we ons met veel zelfvertrouwen presenteren, maar dat aan onze aanpak ook een prijskaartje hangt. Daarvoor is meer geld nodig.’’

Groningen neemt het voortouw voor een zo breed mogelijke samenwerking en heeft een bureau in de arm genomen. Dit Haagse bureau stippelt uit hoe het lobbytraject het beste vormgegeven kan worden. Die afspraak is gisteren gemaakt binnen de Vereniging Groninger Gemeenten (VGG). De stad-Groningen en Veendam hadden geen afvaardiging gestuurd.

Partijleider Gert-Jan Segers van de ChristenUnie heeft eerder aangegeven dat het Rijk over twee jaar aan zet is om eventueel financieel bij te springen. ,,Die tijd hebben de meeste gemeenten niet’’, weet Swagerman.

Recht op deel miljoenen

De Groninger gemeenten menen verder dat ze nog geld kunnen ontvangen van de stad Groningen. De provinciehoofdstad kreeg recent ruim 13 miljoen euro uit de zogenaamde stroppenpot. De Groninger gemeenten vinden dat zij, op basis van gemaakte solidariteitsafspraken, recht hebben op een deel van die miljoenen. De VGG gaat daar onderzoek naar doen.

Voor Swagerman staat vast dat de andere gemeenten een deel van het geld moeten ontvangen. ,,We hebben in 2016 en 2017 solidariteitsafspraken gemaakt. Dan is het netjes dat we nu meeprofiteren.’’

Overleg over de jeugdzorg vonden de Groninger gemeenten noodzakelijk en urgent, omdat de meeste gemeenten dit jaar te maken hebben met extra miljoenentekorten op de jeugdzorg.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.