Groningen neigt voorzichtig naar Diftar

De kans is aanzienlijk dat Groningers in 2019 per zak huisvuil die ze aanbieden een bedrag moeten betalen. In de raadscommissie beheer tekende zich gisteravond een nog broze meerderheid af voor het betalen van afval per kilogram.

Collegepartijen D66, GroenLinks en VVD zien zonder meer de voordelen van Diftar. Ook Partij voor de Dieren zegt ja. ,,Wij vinden dat de vervuiler moet betalen'', zei Gerjan Kelder. Kelder vindt wel dat alle Groningers dezelfde kansen moeten hebben om afval gescheiden in te zamelen. Daardoor kunnen ze de hoeveelheid restafval verminderen, hebben ze minder grijze zakken en zijn ze dus goedkoper uit.

Ook fracties als Stadspartij en Student&Stad maken zich zorgen over mogelijke ongelijkheid. Immers mensen met een fikse tuin kunnen makkelijker afval scheiden dan mensen drie hoog achter met een klein balkon. Als er Diftar komt, moeten deze bezwaren weggenomen worden. Student&Stad maakt zich daarbij grote zorgen over de positie van kamerbewoners.

Wethouder Joost van Keulen denkt dat hij bewoners van flats een oplossing kan bieden. Desgewenst kunnen mensen bij de gemeente bijvoorbeeld een biobox voor gft-afval krijgen. Die maakt het makkelijker afval gescheiden in te zamelen.

Dat vermurwt PvdA, SP, ChristenUnie en CDA niet. Ze vinden het systeem van Diftar niet eerlijk genoeg. Het CDA vreest bovendien dumpen van illegaal afval. De gemeenteraad velt volgende week een definitief oordeel over Diftar.

Foto: Archief Jan Willem van Vliet

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.