Groningen pakt (lege) pandjes- bazen in oude rosse buurt harder aan

Groningen pakt eigenaren van voormalige bordelen in de Hoekstraat, Muurstraat en Vishoek hard aan als hun panden leeg blijven.

Vanaf vandaag geldt er een leegstandsverordening voor het gebied. Daarmee kan de gemeente een pandeigenaar dwingen zijn bezit te veranderen in woon- of werkruimte. In de buurt in het A-kwartier werd prostitutie twee jaar geleden verboden.

Eigenaren moeten voortaan melden wanneer een gebouw leeg komt te staan en langer dan een half jaar leeg staat. Als dat niet gebeurt int de gemeente boetes die variëren van 500 tot 7500 euro (afhankelijk van de duur van de overtreding en de omvang van het pand).

Volgens wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA) draait de gemeente de duimschroeven aan om te voorkomen dat er gaten in de nieuwe woonbuurt vallen. ,,Daar heeft het A-kwartier, dat er na zoveel jaren van overlast overeind krabbelt, recht op.’’

Overigens werken vrijwel alle eigenaren volgens hem keurig mee aan de vernieuwing. ,,De meeste panden zijn al verbouwd, worden nu verbouwd of er zijn plannen voor. Bij zes of zeven panden gebeurt echter niets.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.