Groningen plant autoroute op busbaan naar Kardinge

Tientallen bewoners van de Korrewegwijk en de Oosterparkwijk in Groningen hebben dinsdag in het Oosterparkheem (foto) gekeken naar de plannen met de verbindingszone tussen de twee wijken. Daar komt als het aan de gemeente ligt een nieuwe autoroute tussen de binnenstad en de oostelijke ringweg doorheen.

De stad verwacht de komende tientallen jaren meer autoverkeer en denkt dat de bestaande wegen in de stad dat niet aan kunnen. B en W willen daarom een stukje van de exclusieve busbaan naar Kardinge (Oosterhamriktracé) opofferen ten gunste van de auto.

Volgens onderzoekers is er in de Oosterhamrikzone genoeg plek voor auto en bus samen. Mogelijk worden de Thomassen à Thuessinklaan en de Vinkenstraat onderdeel van de auto- of busroute. Daar zijn drie varianten voor bedacht (zie tekeningen).

Fietsverkeer naar Kardinge wordt niet mogelijk gemaakt. Daar is de brug over het Van Starkenborghkanaal te smal voor. Volgens onderzoekers heeft het geen zin om te proberen de groei van het autoverkeer op te vangen met het stimuleren van fiets, OV en P+R. Stad, rijk en provincie steken daar wel tientallen miljoenen vanwege de ombouw van de zuidelijke ringweg.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.