Groningen rekent op extra miljoenen voor scholen

Het rijk moet over de brug komen met 111 miljoen euro voor de versterking en verduurzaming van scholen in negen aardbevingsgemeenten in Groningen.

Claim bij het rijk

Dat zegt onderwijswethouder Bé Schollema van Loppersum. Het extra geld is nodig omdat bestaande en nieuwe huisvesting niet alleen aardbevingsbestendig gemaakt moeten worden, maar ook energiezuinig en ‘krimpproof’. Voorts moeten kinderen tijdens de werkzaamheden tijdelijk elders ondergebracht worden. Gemeenten kunnen deze bedragen zelf niet opbrengen.

Aangezien de NAM alleen wil betalen voor de versterking en versteviging van scholen, heeft Groningen een claim bij het rijk neergelegd. Minister Kamp van Economische Zaken heeft toegezegd na de afronding van de gesprekken voor de voorjaarsnota duidelijkheid te geven over het al dan niet beschikbaar komen van het gevraagde bedrag. De onderhandelingen voor de voorjaarsnota worden meestal in de eerste week van juni afgerond.

‘Geen luxeplan’

Schollema heeft er vertrouwen in dat het geld er komt. ,,Het is geen luxeplan, maar gewoon een goed plan dat is geschreven met het oog op de toekomst. Het is een degelijk pakket met maatregelen, het staat allemaal goed op papier. Wie kan daar nu tegen zijn?’’

Komt het geld er niet, dan zijn acties niet uitgesloten. Maar zo ver is het dus nog niet. ,,We wachten af wat het overleg in Den Haag oplevert’’, aldus de wethouder.

111,5 miljoen tekort

Aan de plannen is anderhalf jaar gewerkt. In totaal komen de Groninger gemeenten voor de huisvestingsplannen voor het onderwijs 111,5 miljoen euro tekort. Dat bedrag is exclusief het boekwaardeverlies dat gemeenten lijden wanneer scholen worden gesloopt voor ze volledig zijn afgeschreven.

Van de 101 bestaande scholen in de negen aardbevingsgemeenten verliezen 60 hun onderwijsfunctie. 41 schoolgebouwen worden versterkt, terwijl er 29 nieuwe scholen worden neergezet. Na afronding van het programma zijn er 92 scholen over die zijn ondergebracht in 70 schoolgebouwen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.