Groningen sluit boomplant-pact: dertig hectare erbij in drie jaar tijd

Het provinciebestuur wil de Groningers aansporen om de komende jaren (veel) meer bomen aan te planten. Foto: Archief Kees van de Veen

Plant eens een boompje. Of liever nog: minstens een stuk of tien. Dat is de inzet van de campagne ‘Bomen zijn baas’, een gezamenlijk initiatief van de provincie Groningen, de Natuur- en Milieufederatie Groningen en Landschapsbeheer Groningen.

Met deze publiekscampagne willen de drie partners alle Groningers aansporen om de komende drie jaar minstens 20 hectare maar liever nog 30 hectare bomen en struiken aan te planten. Niet alleen in particuliere tuinen maar ook in bermen, plantsoenen, parken en op bedrijventerreinen.

Boompje voor 1 euro af te halen bij lokale kwekers

Aspirant-planters kunnen via de campagne bomen of struiken bij lokale kwekers kopen voor 1 euro per stuk. ,,Geen doorgekweekte exoten’’, aldus mede-initiatiefnemer Silla Schouwstra van de Natuur- en Milieufederatie Groningen. Het plantgoed wordt afgestemd op de omgeving en grondsoort: van oude fruitboomrassen tot braamstruiken.

Aanvragen tot tien bomen worden automatisch gehonoreerd, bij grotere aantallen denken de initiatiefnemers mee over de beste boomkeuze en een plantplan. Dat maakt het makkelijker om de stap te zetten. ,,Wij doen als het ware de voorselectie: welke boom of struik doet het ‘t best op welke grond en wat is de beste combinatie?’’

De eerste actie in de gemeente Groningen is achter de rug. Nu is het niet het moment om bomen te planten. De actie wordt daarom in het najaar vervolgd. Het is nog niet bekend welke regio dan wordt aangedaan.

In Stad binnen 24 uur alle vijfduizend bomen vergeven

Een voorschotje in de gemeente Groningen begin dit jaar, werd volgens Schouwstra een ,,doorslaand succes’’. ,,In 24 uur waren alle vijfduizend bomen en struiken vergeven.’’ Op termijn werpen de jonge bomen (vijftig tot zestig centimeter hoog) niet alleen letterlijk vruchten af, maar dragen ze ook bij aan de biodiversiteit en helpen ze tegen de opwarming van de aarde en groeiende hittestress in de steden.

De provincie draagt 65.000 euro bij aan de kosten. De campagne is volgens gedeputeerde Henk Staghouwer een belangrijke impuls voor de eigen ambities om in tien jaar in totaal 750 hectare nieuw bos te planten.

‘Mogelijkheden genoeg om door te stoten naar 750 hectare’

Staghouwer komt later deze maand met nadere voorstellen richting provinciale staten om dat te realiseren. Verspreid over de provincie zijn volgens hem veel plekken waar in het verleden verdwenen singel- of lintbeplanting kan worden hersteld rond boerderijen of in de Veenkoloniën bijvoorbeeld ook langs kanalen. ,,Mogelijkheden genoeg om die 750 hectare te halen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen