Groningen sluit ondanks protest treinstation Sappemeer-Oost

De provincie Groningen kiest er voor om het treinstation Sappemeer-Oost te sluiten en gaat daarmee dwars in tegen de wens van het gemeentebestuur.

Het voltallige gemeentebestuur van Hoogezand-Sappemeer, het college van B en W en de raad, tekenden bezwaar aan tegen de voorgenomen sluiting. Die bleek eind vorig jaar uit het ontwerpprogramma van eisen voor de aanbesteding van het regionale spoor met ingang van 2021.

Actie

De SP voerde actie tegen de voorgenomen sluiting door handtekeningen te verzamelen en deze aan te bieden aan gedeputeerde Fleur Gräper. Ook werden bij de provincie 1135 zienswijzen ingediend. De provincie negeert echter alle bezwaren.

Eén van de overwegingen om een van de vier stations in Hoogezand-Sappemeer te sluiten, is dat het perron van Sappemeer-Oost te kort is om er langere treinen te laten stoppen. Langere treinen zijn noodzakelijk om reizigers in de spits op de trajecten Groningen-Bad-Nieuweschans en Groningen-Veendam een zitplaats te garanderen.

Sluiting van Sappemeer-Oost is ook het gevolg van de zogeheten doorkoppeling; treinen uit het Oosten worden op het hoofdstation Groningen gekoppeld aan treinen naar het Noorden. Dat gebeurt waarschijnlijk per december 2022. Reizigers uit Hoogezand-Sappemeer krijgen dan een rechtstreekse verbinding met Groningen Noord en Sauwerd en alle haltes ten noorden.

Werkdagen

De provincie schrijft aan de bezwaarmakers dat het weliswaar mogelijk is om Sappemeer-Oost open te houden, maar in dat geval worden Sappemeer-Oost en Kropswolde nog maar twee keer per jaar uur bediend (‘s avonds één keer per uur). Daar kiest de provincie niet voor. Die wil op werkdagen vier maal per uur een trein op de stations Kropswolde, Martenshoek en Hoogezand-Sappemeer en ‘s avonds en in het weekend twee keer per uur. Voorafgaand aan de sluiting van Sappemeer-Oost doet de provincie onderzoek naar alternatieve vormen van vervoer. ,,Daarbij wordt nadrukkelijk aandacht besteed aan reizigers met bestemming Nieuw Woelwijck, Tripscompagnie en Borgercompagnie.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.