Groningen doet schadelijke rubberkorrels op kunstgrasvelden in de ban

De gemeente Groningen heeft besloten op nieuwe kunstgrasvelden geen gebruik meer te maken van rubberkorrels, nadat uit onderzoek is gebleken dat het rubbergranulaat negatieve effecten heeft op het milieu.

Na een aflevering van Zembla in 2017, waarin werd gesteld dat de rubberkorrels kankerverwekkend zouden zijn, ontstond grote maatschappelijke onrust. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) concludeerde na onderzoek dat het risico op kanker door de korrels verwaarloosbaar is. De effecten die de korrels, gemaakt van gemalen rubberbanden, op het milieu hebben, zijn volgens het RIVM wel schadelijk.

Hoge concentraties zink

Uit de rubberkorrels kunnen stoffen lekken die terechtkomen in de bodem en in de sloten rondom de velden. Met name zink is schadelijk. Vooralsnog bleek dat de milieukwaliteit rondom de onderzochte kunstgrasvelden vergelijkbaar is met die rondom echte grasvelden. Alleen bij een veld in Groningen (Coendersborg) werden hoge concentraties zink gevonden.

Deze zomer waren er vier kunstgrasvelden in de gemeente Groningen aan vervanging toe, maar de gemeente besloot dat uit te stellen tot het onderzoek van de effecten op het milieu was afgerond. Na eigen testen bleek ook bij een veld op Sportpark Kardinge de bodem verontreinigd te zijn.

Geen losse korrels meer

,,We gaan in de zomer van 2019 in totaal zeven velden vervangen. Dat zijn de vier die afgelopen zomer aan vervanging toe waren en de drie die op de rol stonden’’, laat sportwethouder Paul de Rook weten. ,,We gaan dat doen met non-infill. Dat is geen rubber, kurk of plastic, maar een manier waardoor er geen losse korrels meer zijn. De bal rolt er nog steeds even goed door. Deze velden zijn door de KNVB goedgekeurd.’’

Bij het vervangen van de velden van Coendersborg en Kardinge, moeten de te hoge concentraties zink worden opgeruimd. Bij de andere velden die in 2019 worden vervangen, is dat niet het geval. Naast Coendersborg en Kardinge krijgen Velocitas, SC Stadspark, HFC ’15 en FC Lewenborg (twee velden) kunstgrasvelden met non-infill.

De kosten voor het vervangen van de zeven velden zijn circa vijf miljoen euro.

RIVM: Rubberkorrels op kunstgrasveld slecht voor milieu
Lees verder
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.