Groningen te ver voor sprekers op congres RUG

De Rijksuniversiteit Groningen organiseert in februari een congres over ondermijnende criminaliteit. Niet in Groningen, maar in Den Haag.

Waarom organiseert de Rijksuniversiteit Groningen een congres over een actueel thema in Den Haag? De reden om uit te wijken naar de hofstad is een praktische: om de gewenste sprekers te kunnen krijgen blijkt Groningen te ver weg.

Een van de sprekers is minister van justitie en veiligheid Ferdinand Grapperhaus. Een andere: Paul Depla, burgemeester van Breda. Van de twaalf sprekers is alleen universitair docent Laura Peters afkomstig uit het noorden.

Groningen ver weg

Woordvoerster Monique Vanderheide van de betrokken vakgroep strafrecht: ,,In verband met de tijd en de beschikbaarheid van de sprekers is besloten om daar naar toe te gaan. Groningen is voor Den Haag nu eenmaal verder weg dan andersom. Of we daar nou zo blij mee zijn of niet laat ik in het midden.’’

Naast een logistieke reden is er nog een overweging, zegt Vanderheide: ,,Internationaal gezien spreekt Den Haag nu eenmaal meer aan dan Groningen.’’ Twee sprekers komen uit Duitsland.

Het thema van het congres is ‘dealen met ondermijnende criminaliteit’ en de knelpunten die er zijn om deze delicten via het huidige rechtssysteem aan te kunnen pakken. De sprekers zijn wetenschappers, juristen, bestuurders en beleidsmakers en advocaten.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.