Groningen tekent voor Klimaatakkoord: CO2-uitstoot in 2030 helft lager dan nu

Politiek Den Haag steggelt nog volop over het Klimaatakkoord, maar Groninger bestuurders zetten donderdag alvast hun handtekening: in 2030 is de CO2-uitstoot in de provincie de helft lager.

De provincie gaat samen met de elf gemeenten, waterschappen, woningcorporaties, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties aan de slag met dit centrale doel uit het Nationaal Klimaatakkoord.

In 2020 los met Energie Strategie

Binnen een half jaar moet er een eerste strategie liggen, vanaf 2020 moet die in tien jaar tijden worden uitgerold door de hele provincie. Speerpunten: energie besparen en beter benutten met (rest)warmtenetten en meer ‘groene’ energie produceren met wind, zon en waterstofcellen.

Milieugedeputeerde Nienke Homan vatte de opdracht samen bij de startbijeenkomst in Zuidwolde: ,,Aan de ene kant heel hard besparen en aan de de andere kant de energie die we dan nog nodig hebben zelf produceren, zonder aardgas en op duurzame wijze’’.

De provinciebestuurster zette gisteren samen met Groninger wethouders en waterschapsbestuurders haar handtekening onder de intentieverklaring om serieus werk te maken van een Regionale Energie Strategie.

‘Huizen van gas af, alle boerderijen een zonnedak’

De ambities zijn fors en vergen veel werk, stelt Homan. ,,Alle huizen van het aardgas af en op alle boerderijen een zonnedak. Wijken en dorpen zullen lokaal in hun energiebehoefte moeten voorzien met windmolens en andere duurzame initiatieven.’’

Alleen al voor het in kaart brengen van die energievraag in alle elf gemeenten is veel menskracht nodig, laat staan om alle plannen straks ook nog uit te voeren. ,,Ook het onderwijs speelt daarin een rol, zowel in onderzoek als in het opleiden van alle extra ‘handen’.’’

Versnelling door krachtenbundeling

De partners willen de omschakeling (‘transitie’) naar een duurzame energievoorziening versnellen door bundeling van alle bestaande lokale initiatieven, van een experiment met rioolgas in Pekela tot een onderzoek naar een netwerk tussen Groningen en Delfzijl waarmee industriewarmte kan worden benut om huizen te verwarmen. ,,We zouden gek zijn als we andere wijken en dorpen langs dat net niet zouden aantakken’’, aldus Homan.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.