De gemeente Groningen vindt de nieuwe oefenruimtes voor theatergroepen aan de Bloemsingel ‘supermooi ingepast’. Dat zei gemeenteadvocaat Rens Snel donderdag bij de Raad van State.

De gemeente hoopt te voorkomen dat ze de gehele vergunningsprocedure voor de theaternieuwbouw − de Kunstwerf − nog eens dunnetjes moet overdoen. Als het aan de erfgoedvereniging Bond Heemschut ligt, gebeurt dat zeker wél.

Volgens Heemschut heeft de gemeente na een uitspraak van de Groningse bestuursrechter een geheel nieuwe vergunning verleend, zonder omwonenden de kans te geven daartegen bezwaar te maken. De Raad van State zette daar tijdens de rechtszitting in Den Haag vraagtekens bij.

Omstreden vergunning

De omstreden vergunning legaliseert een reeks nieuwe oefenruimtes op het terrein achter het bestaande onderkomen van het Noord Nederlands Toneel (NNT). Heemschut vindt de inpassing van de nieuwbouw allesbehalve ‘supermooi’. Vooral het oefenruimtegebouw van jeugdtheatergroep De Steeg is Heemschut een doorn in het oog. Dit als blokkendoos omschreven gebouw staat pal voor de monumentale Villa B, oorspronkelijk een kantoorpand van de voormalige gasfabriek en volgens de erfgoedbeschermers een cultureel waardevol gebouw.

Volgens de Groningse raadsman Snel is Villa B niet zo bijzonder dat het de zwaarste bescherming moet krijgen. Bovendien vindt de gemeente dat na een aanpassing van het oorspronkelijke bouwplan Villa B nu veel beter tot zijn recht komt.

Een meter hoger

Volgens het eerste plan zou de aantasting van de monumentale gebouwen veel groter zijn, betoogde Snel. ,,Maar nu staat het oefengebouw parallel aan de Bloemsingel en dat is veel beter en supermooi. Op die manier blijft er meer ruimte over, ook rond Villa B.’’

Heemschut-woordvoerder Gijsbert Boekschoten kijkt er anders tegenaan en vindt dat de nieuwbouw het zicht vanaf de Bloemsingel op de villa bijna geheel blokkeert. Bovendien is de oefenruimte volgens Heemschut- en omwonendenwoordvoerder Annelies de Wijk een meter hoger geworden dan in het oorspronkelijke plan.

,,De directe buren zijn al verhuisd, omdat ze nu helemaal geen zon meer in de tuin hebben. Waarom dat gebouw zo hoog moest worden, is mij een raadsel. Het is een oefenruimte voor kinderen. Waarom moet dat 7 tot 8 meter hoog zijn als de oefenruimtes van de volwassen theatergroepen veel lager is?’’

De Raad van State gaat eerst uitzoeken of B en W van Groningen een vormfout hebben gemaakt met de nieuwe vergunning en of die geheel over moet. Zo niet, dan komt de hoogste algemene bestuursrechter van het land binnenkort met een eindoordeel over de inhoudelijke bezwaren van Heemschut.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen