Groningen waarschuwde woningsplitser Balistraat

Na afloop van een rechtszaak bij de Raad van State waren buren van de gesplitste studentenwoning in de Balistraat (foto) verbaasd dat de gemeente Groningen blijkbaar nog een ‘waarschuwingsbrief’ naar woningeigenaar A. Veldboom had gestuurd.

“In die brief maakte de gemeente Groningen Veldboom er attent op dat hij nog snel een aanvraag voor een woningsplitsing van de Balistraat kon aanvragen, voordat de gemeenteraad een nieuw woningsplitsingsplan zou vaststellen,” aldus de raadsman van woningsplitser Veldboom. “Die brief kennen wij niet. Bovendien is die alleen aan Veldboom gericht en kan die voor ons geen rol spelen,” zei de raadsman van buurvrouw Annet Gabrielse.

De Raad van State boog zich maandag over een ingewikkeld juridisch vraagstuk. Het gaat om de vraag of de gemeente Groningen Veldboom nog een vergunning kon verlenen voor het splitsen van een twee gezinswoning in zes studentenkamers. En dat terwijl Groningen al lang en breed bezig was met een aanscherping van het woningsplits- en studentenkamerbeleid. Volgens het nieuwe bestemmingslan ‘Woningsplitsing’ kan Veldboom geen splitsingsvergunning voor de Balistraat krijgen.

De Groningse bestuursrechter was het daarmee eens en veegde de vergunning alsnog van tafel. Veldboom stapte in hoger beroep naar de Raad van State. De woningeigenaar en verhuurder meent dat hij zijn splitsingsaanvraag net op tijd heeft ingediend, op 4 maart 2014. Hoewel het strengere Woningsplitsingsplan al een jaar ter inzage had gelegen was het nog niet vastgesteld. Dat deed de gemeenteraad pas op 23 april 2014. Volgens Veldboom is het tijdstip van het indienen van de woningsplitsingaanvraag doorslaggevend. De buren zijn het evenwel geheel eens met de Groningse bestuursrechter. Die vindt het tijdstip van vergunningverlening en de beslissing op bezwaar van de omwonenden doorslaggevend.

In dat laatste geval komt de vergunning te vervallen. De Raad van State hakt daarover binnen zes a twaalf weken een knoop door. Aan de gemeente Groningen kon de Raad niets vragen want die schitterde door afwezigheid. Als de Raad de uitspraak overneemt moeten volgens buurvrouw Marlies Hesselman 4 studenten het pand verlaten. Veldboom moet de woningsplitsing ongedaan maken.

Deze zaak is overigens niet het enige akkefietje rond Veldbooms studentenwoningen. De buren ergeren zich nog veel meer aan het studentenpand dat Veldboom in de tuin heeft opgetrokken. Dat staat op een meter afstand van het pand aan de Balistraat. Daar wonen 12 studenten in en levert veel geluid- en fietsoverlast op, zeiden Hesselman en Gabrielse. Over dat pand buigt de Groningse rechtbank zich volgende maand.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.