Geen Zwarte Pieten meer bij Sinterklaasintocht Groningen: 'Zo creëren we voor iedereen een leuk feest'

Roetveegpieten. Foto: ANP

Bij de jaarlijkse intocht van Sinterklaas in de stad Groningen zullen dit jaar geen Zwarte Pieten te zien zijn. In plaats daarvan wordt de goedheiligman door roetveegpieten en ongeschminkte pieten begeleid.

Dat stellen burgemeester en wethouders in antwoord op schriftelijke vragen van de Partij voor de Dieren (PvdD). Raadsleden Terence van Zoelen en Wesley Pechler stuurden vorig jaar december vragen in over de toekomst van het Sinterklaasfeest in Groningen. In 2019 waren daar nog wel zwartgeschminkte Pieten bij aanwezig. De PvdD wilde een toezegging dat dat in 2020 niet meer zo zou zijn.

Na overleg met de Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken (KVvV), die de sinterklaasintocht in de stad organiseert, kondigt wethouder Glimina Chakor aan dat er geen Zwarte Pieten meer aanwezig zullen zijn. „Op die manier creëren we een feest dat voor iedereen leuk is, en waardoor niemand zich gekwetst voelt”, stelt Chakor.

‘Binnen KVvV speelt dezelfde discussie als in de hele maatschappij’

Voorzitter Harrie van Ham van de KVvV noemt het besluit van de gemeente ‘een versnelling van een trend die al was ingezet’. „We zijn in 2018 begonnen de kleur van Piet geleidelijk te veranderen. In 2019 waren er nog meer Pieten met een andere kleur dan zwart. Nu wil het college, na vragen uit de raad, versneld helemaal geen Zwarte Piet meer en wij geven daar uitvoering aan.”

Van Ham wil niet ingaan op de vraag of het voor de KVvV té snel gaat. „Binnen ons bestuur speelt dezelfde discussie als in de maatschappij als geheel. Over intern verschil van mening zeg ik verder niets, maar we hebben wel altijd het standpunt gehuldigd dat we niet voorop willen lopen in de ontwikkeling.”

‘Logisch dat de stad leidt in dit proces’

Kick Out Zwarte Piet reageert opgetogen. „Dit is echt een mooie stap, en we zijn heel blij met de inzet van de gemeente en de partijen die hier vragen over gesteld hebben”, zegt Anna, die betrokken is bij de Groningse Kick Out Zwarte Piet. Ze hoopt dat de intocht-nieuwe-stijl het startpunt is voor een helemaal inclusief sinterklaasfeest.

Anna wijst erop dat Zwarte Piet buiten de centrale intocht nog steeds voorkomt. „Kijk naar versieringen in winkels, en op scholen. Het werk is nog niet gedaan. Het is natuurlijk een proces en het lijkt me logisch dat de stad daarin leidt. Dus we vinden dit een positieve stap van de gemeente.”

Zwarte Piet verdwijnt op termijn ook uit andere intochten in Groningen

Behalve de intocht in het stadscentrum, die met gemeentegeld gefinancierd wordt, vinden er jaarlijks ook sinterklaasintochten plaats in andere wijken en dorpen binnen de gemeente. Ook daar moet Zwarte Piet op termijn helemaal verdwijnen. Chakor gaat met de organiserende verenigingen in gesprek. „We hopen dat de grote intocht in de stad een voorbeeld is voor de andere.”

Burgemeester en wethouders hopen vanaf dit jaar ook af te zijn van de rellen rondom de intocht van Sinterklaas. De afgelopen twee jaar ontstond een grimmige sfeer in de stad tussen demonstranten vóór en tegen Zwarte Piet. Met name bij de intocht van 2018 liep het uit de hand, toen pro-zwartepiet-demonstranten de actiegroep Kick Out Zwarte Piet belaagden.

‘Geen kinderen meer tussen strijdende groepen’

„Dat het Sinterklaasfeest in het teken staat van twee strijdende groepen, met de kinderen ertussen, dat moet stoppen”, zegt wethouder Chakor. „In andere steden die Zwarte Piet helemaal uitgebannen hebben, leert de ervaring dat het vrij geruisloos verloopt. Dus we hopen dat dat in Groningen ook zo zal gaan.”

Lees hieronder de volledige beantwoording van de vragen van de Partij voor de Dieren.

menu