Groningen wil het Stadspark opstoten naar de landelijke top van concertpodia

Optreden van Sting, vorig jaar tijdens Stadspark Live Foto: DVHN

Groningen wil de drafbaan in het Stadspark opstoten naar de landelijke top 4 openlucht-concertlocaties. Voor de paardensport valt na meer dan honderd jaar definitief het doek vanaf 2021.

Na een ombouwoperatie van 900.000 euro kan de drafbaan zich meten met de drie grootste openluchtevenementenlocaties: het Goffertpark in Nijmegen, het Haagse Zuiderpark en het Pinkpop-festivalterrein in Limburg. Met een capaciteit 65.000 bezoekers hoopt Groningen bands uit de buitencategorie als Coldplay, U2 of Rammstein naar het Stadspark te trekken.

The Rolling Stones

Vanaf volgend jaar is er plek voor twaalf grote concerten op de drafbaan. Met de ombouw wil de gemeente de lijn doortrekken die in 1999 begon met het openluchtconcert van The Rolling Stones. Een jaar later gevolgd door Tina Turner, maar sindsdien trekt de internationale top Groningen voorbij. Met uitzondering van Sting, vorig jaar tijdens Stadspark Live.

De belangrijkste concertorganisatoren van Nederland, Mojo en Friendly Fires, zijn enthousiast over de Groningse plannen, zegt wethouder Glimina Chakor. De drafbaan moet volgens haar het ‘groenste’ evenemententerrein van het land worden. De gemeente investeert onder meer in spoelinstallaties voor herbruikbare plastic bekers.

Koninklijke Harddraverij & Ren Vereniging Groningen is woedend

Ook wil Chakor dieselgeneratoren zoveel mogelijk uitbannen. Per evenement gebruiken die al snel 40.000 liter diesel. Dat kan met een aantal maatregelen met zeker driekwart worden teruggedrongen. De gemeente verwacht dat de investeringen in de drafbaan zich in tien tot vijftien jaar terugbetalen uit de concertinkomsten.

Dat de drafbaan daarvoor plaats moet maken, is een ‘pijnlijke keus’, zegt sportwethouder Inge Jongman. ,,We zijn ons bewust van de lange traditie van de paardensport en de verwevenheid met de historie van Groningen. Maar er is geen alternatief. De drafbaan is niet verenigbaar met een toekomst als evenementenlocatie.’’

De Koninklijke Harddraverij & Ren Vereniging Groningen is woedend over de plannen en hoopt dat de gemeenteraad dit najaar een andere keuze maakt. Een petitie om de drafbaan open te houden is inmiddels door drieduizend sympathisanten ondertekend.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen