Groningen: zelf deelscooters verhuren is geen oplossing voor foutparkeerprobleem

De politie gata bestuurders van deelscooters vaker controlere op alcoholgebruik. Foto: Archief Peter Wassing

De gemeente Groningen stapt niet zelf in de verhuur van deelscooters en fietsen om het groeiend foutparkeerprobleem in de stad te beteugelen.

Dat zei wethouder Philip Broeksma woensdagmiddag op vragen van SP-raadslid Wim Koks. Die vraagt om maatregelen tegen de overlast door deelscooters die door klanten na gebruik op de stoep worden geparkeerd. Op veel plaatsen in de stad is er volgens de partij geen doorkomen meer aan voor kinderwagens, mensen die slecht ter been zijn en visueel gehandicapten.

‘Geen gemeentetaak om te concurreren met commerciële verhuurders’

Volgens het SP-raadslid kan de gemeente dat foutparkeerprobleem aanpakken door zélf in de verhuur te stappen. Hij pleit voor een gemeentelijk vervoersbedrijf dat scooters maar ook leenfietsen zou moeten verhuren en tegelijk als werkervarings- en opleidingsplek kan fungeren voor langdurig werklozen en mensen met een arbeidsbeperking.

Wethouder Broeksma vindt het echter geen taak van de gemeente om actief te concurreren met commerciële aanbieders van deelscooters en -fietsen. Groningen werkt aan nieuwe richtlijnen voor zulke deelvervoermiddelen. Nu kent de algemene politieverordening (APV) nog geen regels.

Nu al duizenden deelscooter-ritjes per dag in Groningen

De komende maanden houdt Groningen de vinger aan de pols om te bepalen of er plek in de stad moet blijven voor deelscooters. Aanbieders als GO en Felyx hebben inmiddels ruim 350 e-scooters rondrijden en het aantal ritten is naar eigen zeggen in korte tijd gegroeid naar vele duizenden per dag.

Met ingang van 2021 moet er volgens Broeksma een aangepaste APV met nieuwe regels, Mochten praktijkervaringen negatief uitpakken dan kan de gemeente volgens de wethouder ook besluiten tot een verbod. Tegenover klachten over foutparkeren staan volgens hem echter ook positieve ervaringen.

menu