Groningen zet de klok van de Martinitoren (eindelijk) weer goed

Eén van de vier uurwerken van de Martinitoren. Foto ANP

Hij is superhandig om even snel te kijken hoe laat het is, de grote klok van de Martinitoren. Als de klok goed loopt, natuurlijk, en dat is al ruim een jaar niet zo. Vanaf 17 februari pleegt de gemeente groot onderhoud aan de uurwerken.

Dat onderhoud betekent dat de vier uurwerken tijdelijk verdwijnen van de toren. De stad kiest er bewust voor om alle vier de uurwerken tegelijkertijd onder handen te nemen, legt wethouder Glimina Chakor uit: „Dat is een stuk goedkoper dan ze allemaal één voor één demonteren. We besparen hiermee ongeveer 40.000 euro.”

De vier wijzerplaten boven op de toren geven al ruim een jaar elk een andere tijd aan. Er was sprake van een storing in het klokkenhuis; ook is er eens een duif tegen een wijzerplaat aangevlogen .

In mei heeft de Martinitoren z’n klokken weer terug

De defecten worden de komende maanden opgelost, zegt Chakor. Het herstel en onderhoud neemt in totaal zo’n drie maanden in beslag. „Daarvan wordt één maand gebruikt om de uurwerken uitvoerig te testen.”

Op 17 februari worden de uurwerken door abseilers gedemonteerd van de toren. Naar verwachting kunnen ze tussen 5 en 20 mei worden teruggeplaatst. „Natuurlijk blijven de klokken wel luiden in de tussentijd”, zegt Chakor.

menu