Groningen zit met twee kapotte bruggen; zandzakken houden ze op hun plek

De Driebondsbrug kan door een storing niet meer open met harde wind. Foto: GoogleMaps

Schippers moeten in Groningen rekening houden met een paar langdurige stremmingen. Zowel de Visserbrug in de binnenstad als de Driebondsbrug over het Eemskanaal is stuk. Op beide liggen zandzakken.

Rijkswaterstaat legde de bediening van de Driebondsbrug (in de oostelijke ringweg) dit weekeinde volledig stil vanwege de harde wind. Er zijn zandzakken op de brug gelegd om te voorkomen dat het brugdek omhoog waait, zegt een woordvoerder van de organisatie. De stormvergrendeling is beschadigd.

De storing aan het veiligheidssysteem werd in augustus ontdekt tijdens het testen van de afstandsbediening. Tot dit weekeinde was die uitgeschakeld en kwam er dagelijks tussen 10 en 12 uur een brugwachter om de brug te bedienen. Er was ook altijd een monteur bij om eventuele storingen op te lossen.

Visserbrug

Voor zeilschepen is er nieuwe hindernis bij gekomen door een defect aan de gemeentelijke Visserbrug (Hoge der A). Die kan sinds donderdag niet meer open vanwege een mechanisch defect aan de tandwielaandrijving.

De storing houdt volgens de gemeente in het ergste geval nog enige weken aan. Daarmee is de Staande Mast Route (Delfzijl - Friesland) door de stad en over het Reitdiep, gestremd. Die route is bedoeld voor zeilboten die niet onder de vaste bruggen over het Van Starkenborghkanaal door kunnen.

Omleidingsroute

Voor schepen tussen de Zuiderhaven en de Noorderhaven in de stad, die niet onder de Visserbrug maar wel onder de Noordzeebrug door kunnen, is er een omleidingsroute door het Van Starkenborghkanaal (Oostersluis) en het Reitdiep (Dorkwerdersluis). Vrijdag was die route ook een paar uur geblokkeerd wegens een storing aan de Gerrit Krolbrug.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen