Zittingszaal 14 in de rechtbank van Groningen.

Groninger (30) verdacht van 24 misdrijven: Openbaar Ministerie eist vier jaar cel en tbs

Zittingszaal 14 in de rechtbank van Groningen. Rob Zijlstra / DVHN

Het Openbaar Ministerie heeft vier jaar celstraf en tbs met dwangverpleging geëist tegen een 30-jarige man uit Groningen wegens een groot aantal misdrijven. Zo zou de man meerdere jonge vrouwen hebben uitgebuit. Volgens het OM is er sprake van mensenhandel.

De verdachte geeft toe dat hij geld heeft verdiend met criminele activiteiten, maar hij ontkent dat hij vrouwen, veelal vriendinnen, heeft gedwongen. Het zou gaan om prostitutie, webcamseks, het op zetten van hennepkwekerijen en het afsluiten van telefoonabonnementen. Ook zou hij zich schuldig hebben gemaakt aan afpersing, mishandeling en handel in hard- en softdrugs.

Het onderzoek naar de handel en wandel van de verdachte begon in 2017. Later volgde een tweede onderzoek. In december 2019 werd hij gearresteerd. Sindsdien zit hij vast.

Stapels bankbiljetten en dure auto’s

Volgens de officier van justitie leefde de verdachte er goed van. Zo zou de man op sociale media regelmatig foto’s plaatsen waarop hij te zien is met stapels bankbiljetten en met dure auto’s.

De verdachte verklaarde tijdens het drie dagen durende strafproces dat hij in een wereld leefde die niet de wereld is van de meeste andere mensen. ,,Wat voor mij heel normaal is, is voor jullie (rechters - rz) misschien niet normaal.’’ Volgens de verdachte geldt dat ook voor zijn vriendinnen. ,,Het is niet zo dat ik ze dwong een hennepkwekerij in hun woning in te richten. Dat deden we samen. Maar ik snap het wel. Worden ze gepakt dan zeggen ze dat ze slachtoffer zijn en dan geven ze mij de schuld.’’

Agressief en manipulatief

Slachtoffers hebben verklaard dat de man agressief en manipulatief is en dat zij financieel werden uitgebuit. Hij kon zowel lief zijn als zich gedragen als een monster, zo staat in verklaringen.

Volgens gedragsdeskundigen is er bij de verdachte sprake van een antisociale persoonlijkheidsstoornis met narcistische trekken, is hij zwakbegaafd en verslaafd aan cannabis. Deze verslaving wordt ook gezien als een stoornis. De kans dat hij - eenmaal vrij - opnieuw de fout ingaat, is volgens deskundigen groot. De man is in 2014 al eens veroordeeld wegens mensenhandel.

Jeugdvoetballer

Omdat de verdachte geen inzicht heeft in zijn problemen is naast een lange celstraf een gedwongen behandeling in een tbs-kliniek noodzakelijk, vindt het OM. De verdachte gold ooit als een talentvol jeugdvoetballer bij FC Groningen.

De rechtbank doet volgende maand uitspraak.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu