Groninger Gasberaad verbaast zich over hypotheeksteun ABN AMRO in bevingsgebied

Er hangt een verdacht geurtje rond een ondersteuningsplan dat de ABN AMRO donderdag presenteert aan klanten van deze bank met een hypotheek en aardbevingsschade aan de woning. Dat vindt Jan Wigboldus van het Groninger Gasberaad.

ABN AMRO stelt in een persbericht dat klanten vanaf nu hun toegekende schadevergoeding mogen gebruiken om boetevrij extra af te lossen op hun hypotheek. Ook kunnen ze hun schadevergoeding in een schadedepot storten zodat de vergoeding niet meetelt in de verrekening van de vermogensrendementsheffing. Enkele tienduizenden klanten in Groningen en het noorden van Drenthe kunnen gebruik maken van deze steunmaatregelen.

Woordvoerder Geert van der Varst van ABN AMRO zegt dat de steunmaatregelen genomen zijn na gesprekken met huiseigenaren in het aardbevingsgebied. ,,Eén van de dingen die naar voren kwam, is de behoefte bij een deel van de klanten om met de schadevergoeding de hypotheek te verlagen. Tegelijk bestond de vrees dat ze dan een boete moeten betalen. Wij hebben gezegd: dat hoeft dus niet.”

‘Schadeherstel primair voor investeren in woning’

Jan Wigboldus, voorzitter Groninger Gasberaad, zegt dat hij mensen niet kan verbieden om hun hypotheek versneld af te lossen. ,,Schadeherstel is primair bedoeld om te investeren in het huis.” Als mensen de schadevergoeding voor andere doeleinden gebruiken en er ontstaat nieuwe schade, dan is de rekening voor hen zelf. ,,Dan houdt de verantwoordelijk van de veroorzaker op.”

Wigboldus ziet de steun die de ABN AMRO optuigt als een soort van marktoffensief. ,,Ik ga deze bank niet beschuldigen maar het heeft een verkeerde geur. Waarom kom je met dit soort reclame in de tien gemeenten waar deze ellende is. Doe zoiets in een ander deel van het land. Levert dit voordelen op voor de bank? We hebben toch ook nog zoiets als een moreel kompas. De bank helpt de Groningers meer als ze hun invloed in Den Haag onder ministers aanwenden om Groningen zo snel mogelijk uit de ellende te halen. Daar helpen ze de Groningers meer mee dan met dit soort acties.''

Er wordt al veel afgelost op de hypotheek

Nico Visser van de Rabobank Zuid en Oost-Groningen zegt dat zijn bank geen behoefte heeft aan een steunmaatregel als die van ABN AMRO. ,,In onze algemene voorwaarden staat dat mensen jaarlijks 20 procent van de oorspronkelijke hoofdsom boetevrij kunnen aflossen. Ik denk niet dat er veel mensen in het aardbevingsgebied zijn die met hun schadebedrag boven die 20 procent uitkomen.”

Volgens Visser hebben veel mensen in het aardbevingsgebied in het nabije verleden al voorgesorteerd op onvoorziene of negatieve ontwikkelingen. ,,Zij hebben al extra afgelost. In vergelijking met de rest van Nederland hebben onze klanten met een hypotheek gemiddeld meer afgelost dan mensen elders in het land.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.