Groninger Landschap adopteert Fiemel Batterie

De geschiedenis van de Fiemel Batterie op de Punt van Reide krijgt een prominente plek in het bezoekerscentrum De Reidehoeve in Termunten.

Het Waddenfonds heeft bijna een miljoen euro beschikbaar gesteld aan Het Groninger Landschap om de verhalen rondom de Fiemel Batterie, een bunkercomplex van de Duitsers, te belichten in De Reidehoeve. Als het aan Inge Scheper van het Groninger Landschap ligt, blijft het daar niet bij. Het liefst zou ze de bunkers toegankelijk maken voor het publiek. Deze zijn echter in particulier bezit. Onderhandelingen over een verkoop zijn gaande.

Ook zonder de verwerving kan de oorlogshistorie van nabij beleefd worden, meent Scheper. ,,Je kunt de bunkers wel van nabij bekijken maar je kunt er nog niet in.” Het Groninger Landschap vindt het van belang om alles rondom de Fiemel Batterie te conserveren. ,,Het is erfgoed en dat willen we in stand houden voor een breed publiek. Er is daar een hoop gebeurd in de oorlog en het spreekt bij veel mensen enorm tot de verbeelding.”

In de Tweede Wereldoorlog bouwden de Duitse bezetters bij Fiemel een aantal bunkers. Deze maakten deel uit van de Atlantikwall en dienden ter verdediging van de stad Emden, die tegenover Fiemel aan de Eemsmonding ligt. Bij de bevrijding van dit deel van de provincie werd vanuit die bunkers zwaar verzet geboden. Het naburige Nieuwolda werd daarbij zwaar beschadigd.

In het project ‘Atlantikwall in het Waddengebied’ worden de laatste ooggetuigenissen vastgelegd. Het Groninger Landschap vindt ‘Fiemel’ in het bezoekerscentrum een aanvulling op de thema’s natuur en landschap.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.