Groninger Landschap bezorgd over uitbraak vogelgriep: 'Ik houd m'n hart vast'

Een dode grauwe gans die op de pier van Holwerd werd aangetroffen Foto: Marcel van Kammen

Stichting het Groninger Landschap maakt zich zorgen om de vogelgriep die de afgelopen dagen bij dode vogels langs de Waddenkust is aangetroffen.

De afgelopen week, en met name afgelopen weekend, zijn er vele tientallen dode en zieke vogels gevonden langs de Friese kust en bij Ameland. Hierbij ging het met name om brandganzen, maar ook om grutto’s, buizerds, wulpen en velduilen. Uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bleek dat de vogels besmet waren met de vogelgriep.

Desastreus

„Ik heb vanochtend een rondje gemaakt op de Kwelder Dollard, maar we zijn daar geen gevallen tegengekomen van vogelgriep,” meldt Arjan Hendriks, natuurbeheerder noord bij het Groninger Landschap. „Ook hebben we nog geen berichten ontvangen uit andere regio’s. Toch houd ik m’n hart vast en hoop ik dat het niet hier naartoe komt. Van wat ik begrepen heb, gaat het om een besmettelijke variant van de griep.”

Wanneer de vogelgriep ook in Groningen de kop op zou steken, zou dat volgens Hendriks desastreus voor de biodiversiteit zijn. „Het gaat hier om duizenden vogels in het waddengebied. Deze dieren staan al onder druk en een uitbraak van de vogelgriep kunnen ze er absoluut niet bij gebruiken.”

Van soort naar soort

Vorige week werd ook vogelgriep geconstateerd op een kippenbedrijf in het Gelderse Altforst, waar uiteindelijk 35.700 hennen en hanen zijn geruimd. Onderzoekers stelden toen vast dat de dieren leden aan de zogenaamde H5-variant van het vogelgriepvirus. Die is relatief mild, maar kan omslaan naar een zeer besmettelijke variant die ook mensen ziek kan maken.

Er geldt een landelijke ophokplicht voor pluimveebedrijven. Hobbypluimveehouders moeten hun dieren ook afgeschermd houden.

In de natuur lijkt het virus snel van soort naar soort te springen. Maatregelen nemen zit er volgens Hendriks niet in. „Het gaat hier om wilde vogels, die kun je niet ophokken zoals kippen. Het is afwachten geblazen en hopen dat de natuur zich weer vanzelf herstelt.”menu