Groninger Martini-ziekenhuis verkoopt oordoppen en vuurwerkbrillen

Het Martini Ziekenhuis in Groningen verkoopt oordoppen en vuurwerkbrillen. Daardoor wil het ziekenhuis de nadelige gevolgen van vuurwerk voor ogen en oren beperken.

De afdeling Oogheelkunde van het ziekenhuis verkoopt in december al langer vuurwerkbrillen, terwijl de afdeling Keel-, Neus-, en Oorheelkunde (KNO) tegenwoordig het hele jaar door oordoppen verkoopt.

Gehoorschade

,,We zien steeds meer jonge mensen met ernstige gehoorschade. Bijvoorbeeld door luide muziek tijdens het uitgaan, harde geluiden tijdens het klussen of op het werk. Goede oordoppen kunnen dit voorkomen'', aldus KNO-arts Hans Claessens.

Gehoorschade ontstaat doordat de trilharen in het binnenoor beschadigd raken door te hard geluid.  Vanaf 80 decibel kan geluid schadelijk zijn. Dat geluidsniveau is gelijk aan een heel hard rinkelende wekker naast je bed of vlakbij een drukke verkeersweg, of een langsrijdende trein. Ook met een koptelefoon naar luide muziek luisteren is schadelijk.

Overbelastung trilharen

De trilharen raken overbelast en gaan kapot. ,,Mensen denken vaak dat dit alleen kan gebeuren als een geluid heel erg hard is, maar het gebeurt ook als je te vaak of langdurig aan hard geluid wordt blootgesteld'', legt de arts uit. Het gevolg kan ernstige slechthorendheid of zelfs doofheid zijn. Ook een constante piep/ruis of een overgevoeligheid voor geluiden, kan het gevolg zijn. Dergelijke schade is onherstelbaar en onomkeerbaar.

Daardoor is voorkomen van groot belang en kan iedereen op de polikliniek van KNO het hele jaar door voor drie euro kwalitatief goede oordoppen kopen. Deze dempen harde en schadelijke geluiden, zoals harde knallen en (te) luide muziek bij festivals en concerten.

Vuurwerkbrillen

Ook is het dit jaar mogelijk om op de polikliniek van Oogheelkunde voor één euro een vuurwerkbril aan te schaffen. De vuurwerkbril is gemaakt van een sterke kunststof en sluit goed aan op het gezicht, waardoor ogen goed beschermd zijn. De beschermende maatregelen in combinatie met de juiste wijze van aansteken, kan oogletsel en/of gehoorschade voorkomen worden. Ook voor toeschouwers zijn deze maatregelen belangrijk. Ongeveer de helft van de gewonden door vuurwerk waren omstanders.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.