Groninger Museum neemt afscheid van vrijwilligers

De ingebruikname van een nieuwe info- en kassabalie bij het Groninger Museum dit najaar, leidt tot het afscheid van 28 vrijwilligers. Ze worden vervangen door betaalde krachten.

De groep vrijwilligers werd veertien dagen terug op de hoogte gebracht. Sommige medewerkers zijn al twintig jaar actief voor het museum. Ze reageerden verdeeld op de bekendmaking. Een aantal van het vindt de ingreep niet leuk. Anderen tonen begrip voor de koerswijziging die eind 2015 al werd aangekondigd.

Professionalisering

Het museum wil de informatievoorziening verder professionaliseren, zegt woordvoerster Karina Smrkovsky. Dit najaar worden de huidige kassabalie en de informatiebalie samengevoegd tot één nieuwe balie. Het is de bedoeling dat een hostingteam gevormd wordt dat meer gaat werken met digitale toepassingen zoals apps. Voor dat team worden tien studenten met een achtergrond in de kunst en cultuur aangesteld.

Een aantal van deze mensen was al actief tijdens de succesvolle overzichtstentoonstelling David Bowie is. De balie wordt verder bemand door medewerkers van het museum die nu nog achter de schermen werken.

Mystery guests

De vervanging van vrijwilligers door betaalde krachten is een uitvloeisel van meerdere klantenonderzoeken. Bezoekers van het museum werden ondervraagd door een mystery guest. Een van de uitkomsten was dat de informatieverstrekking in het museum professioneler kon. Ook de website van het museum kan volgens dat onderzoek beter. Deze moet toegankelijker worden gemaakt voor mobiele apparaten zoals smartphones.

Voor de vrijwilligers wordt een afscheidsdiner aangericht en ze krijgen een cadeau. Volgens Smrkovsky kunnen ze - als ze dat willen - een vrijwilligersfunctie krijgen bij het Wall House. Het Groninger Museum verzorgt voor dit gebouw de programmering.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.