Groninger Museum pronkt met porselein Pronk

Dankzij een gift van de familie Clevering uit Den Andel is de porseleincollectie van het Groninger Museum verrijkt met een schotel vervaardigd door de Amsterdamse kunstschilder Cornelis Pronk (1691-1759).

De aanwinst wordt internationaal belang toegekend omdat het aangeeft hoe Oosters porselein het modebeeld en de inrichting van het Westerse interieur bepaalde.

De schotel, een semi-Chinese voorstelling van twee Chinese vrouwen aan een waterkant met riet en waadvogels, was al in 1980 als pronkstuk te zien in het Groninger Museum tijdens een overzichtstentoonstelling van Pronk Porselein. Na de tentoonstelling ging de schotel terug naar de eigenaar, de familie Clevering in Den Andel.

De erven van de voormalige bezitter laten de collectie porselein en kunst van hun ouders veilen. De veilinghouder kende de geschiedenis van de schotel en was op de hoogte van de Pronk-porselein collectie in het Groninger Museum. De veilinghouder heeft de nabestaanden zo ver weten te krijgen om het porselein aan het Groninger Museum te schenken. Daar is de schotel vanaf 18 oktober te zien.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.