Groninger Staten zien vrijhandelsverdrag niet zitten

De Provinciale Staten van Groningen hebben een motie aangenomen van de SP en de Partij voor de Dieren waarmee ze hun zorgen uiten over de gevaren van de vrijhandelsverdragen TTIP en CETA.

De Provinciale Staten van Groningen heeft een motie aangenomen van de SP en de Partij voor de Dieren waarmee ze hun zorgen uiten over de gevaren van de vrijhandelsverdragen TTIP en CETA.

Met de motie wordt uitgesproken dat het ontoelaatbaar is, dat Nederlandse democratie via een handelsverdrag kan worden omzeild door buitenlandse bedrijven. Ook is het belangrijk volgens de SP en de Partij voor de Dieren dat Nederland het recht behoudt om haar eigen regels te bepalen, zonder inmenging van multinationals. De motie werd ook ingediend door de Partij van de Arbeid, GroenLinks, Groninger Belang en de Partij voor het Noorden.

Over de vrijhandelsverdragen met Noord-Amerika wordt achter gesloten deuren druk onderhandeld door de Europese Unie. Gevreesd wordt dat de EU veel macht uit handen geeft aan grote bedrijven.

Zowel TTIP als CETA staat bedrijven toe om landen aan te klagen wanneer wetten worden ingevoerd die hun winsten in gevaar brengen. “Een concreet voorbeeld voor Groningen is de gaswinning,” stelt SP-statenlid Serbanescu-Kele. ,,Stel, onze regering draait de gaskraan eindelijk écht terug. Dan zou het Amerikaanse bedrijf ExxonMobil, aandeelhouder in de NAM, Nederland onder deze verdragen voor miljarden kunnen aanklagen en kunnen dwingen alsnog de gaskraan te openen.”

Kirsten de Wrede, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in de provincie Groningen, wijst op de gevaren van de enorme gemeenschappelijke markt voor varkensvlees kan ontstaan. “Het risico bestaat dat door de schaalvoordelen van de nog veel grotere bedrijven in Noord-Amerika, de druk op varkensboeren om nog goedkoper te produceren, groeit. De dieren worden daar de dupe van.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.