Groninger Zwanestraat wil leukste van land worden

De Groninger Zwanestraat werpt zich in de strijd om de leukste winkelstraat van Nederland te worden. Ze hoopt de Folkingestraat in 2017 op te volgen.

De Folkingestraat, ook in Groningen, werd vorig jaar verkozen tot leukste winkelstraat van het land in de verkiezing van NL Streets. Dit jaar draagt de Amsterdamse Czaar Peterstraat de titel.

De nieuwe verkiezing begint in februari. De straat in de binnenstad onderging in de afgelopen jaren een flinke metamorfose. Het kreeg veel ruimte van de gemeente om de straat gezelliger aan te kleden en fietsers mogen er weer doorheen, terwijl dat eerder nog verboden was.

Die ingreep heeft veel goeds gedaan, merkte Gea Koeling van kaaswinkel De Kaaskop. ,,Mensen kunnen er nu weer met de fiets in om de boodschappentas te vullen.’’ Haar compagnon Cor Dijkstra, ook betrokken bij de winkeliersvereniging, vindt dat ook. ,,Het is weer een straat geworden die in de route van en naar de binnenstad ligt. Vroeger gingen mensen eromheen.’’

Sinds de veranderingen is de straat zichtbaar populairder. Vrijwel alle winkelpanden zijn gevuld, terwijl er eerder leegstand was.

De winkeliers in de Zwane-, de Oude Kijk in ‘t Jat-, de Stoeldraaierstraat en de Kromme Elleboog werken veel samen. Ook in die straten is veel gebeurd om het gebied aantrekkelijker te maken. Onlangs werden nog gekleurde paraplu’s boven de Oude Kijk in ‘t Jatstraat gehangen.

Volgens Dijkstra is het hoog tijd dat de Zwanestraat meedoet. ,,Het gaat al een aantal jaren beter met de straat. Vorig jaar waren we er nog niet helemaal klaar voor. Nu wel.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.