Groninger bestuurders: ‘Inspraak over gas zwaar optuigen’

De invloed van gemeenten, maatschappelijke organisaties en provincie op de jaarlijkse evaluatie van de gaswinning moet zwaar worden opgetuigd.

Het kan niet zo zijn dat adviezen en zienswijzen uit de regio, zoals onlangs bij het gasbesluit is gebeurd, door de minister categorisch terzijde worden geschoven. Dat krijgt minister Henk Kamp (VVD, Economische Zaken) dinsdag op het provinciehuis te horen van bestuurders van gemeenten en provincie.

Toelichting

Kamp geeft in Groningen een toelichting op het genomen gasbesluit en de wijze waarop de zienswijzen uit de regio zijn verwerkt. Ook de positie van de Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders staat op de agenda. De betrokkenheid van de gasregio bij een jaarlijkse evaluatie van de hoogte en de veiligheid van de gaswinning in het Groningenveld is een heet hangijzer.

Die evaluatie komt niet uit de lucht vallen. Vorige maand stemde de Tweede Kamer in met het voorstel om tot 2021 per jaar 24 miljard kuub gas te winnen. Voorwaarde is wel dat het parlement jaarlijks naar de gasproductie kijkt en die in het belang van de veiligheid naar beneden kan bijstellen.

De minister stemde in met dit ijkmoment. Hij beloofde de Tweede Kamer vooraf een analyse van de seismiciteit en de leveringszekerheid te geven. Gedeputeerde Eelco Eikenaar (SP) is nog steeds ongelukkig met het gasbesluit. ,,Er wordt nog steeds te veel gas uit de grond gehaald. Wat ons betreft gaat de winning niet ver genoeg naar beneden. Dat is teleurstellend.’’

Buitenspel

Vorige maand sprak Eikenaar de vrees uit dat de regio de komende vijf jaar door ‘Den Haag’ buitenspel wordt gezet en dat de evaluatie een onderonsje wordt van de Kamer en de minister.

,,Wij vinden dat Groningen nauw bij die evaluatie moet worden betrokken. Hoe tuig je die regionale betrokkenheid of inspraak op? Als het aan ons ligt zwaar en betekenisvol. Er moeten onafhankelijke onderzoeken liggen waar we conclusies aan kunnen verbinden.’’

De positie van de Nationaal Coördinator Groningen is de afgelopen maanden onder druk komen te staan. Vanuit de maatschappelijke organisaties is kritiek op de beperkte reikwijdte en omvang van de opkoopregeling, het trage tempo van de bouwkundige versterking van huizen en gebouwen en de bezorgdheid over de schade aan het cultureel erfgoed. Ook is er wantrouwen van inwoners in het onderzoek naar 1800 schademeldingen aan huizen aan de rand van het gasgebied.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.