Groningse binnenstad krijgt markthal met pleintje ten koste van supermarkt Aldi

De Rode Weeshuisstraat in Groningen ondergaat een metamorfose. Supermarkt Aldi verdwijnt uit het straatje in het stadscentrum. Ervoor in de plaats komt een markthal, met een pleintje en tal van appartementen.

De Rode Weeshuisstraat is een klein, onopvallend straatje in de Groningse binnenstad. Het ligt vergeten aan de achterkant van de Grote Markt, tussen de Oude Ebbinge- en Oude Boteringestraat in. Nog onopvallender is de Stalstraat, die om de Aldi heenloopt.

Merckt & Student Hotel

,,Het is een plek die niet bij de binnenstad lijkt te horen, een beetje onbestemd is het er, een typisch achterkantstraatje. Terwijl het een geweldige locatie is”, omschrijft Kristiaan Capelle het gebied. Hij is eigenaar van vastgoedontwikkelaar MWPO die ook verantwoordelijk is voor Merckt op de Grote Markt en het Student Hotel aan het Boterdiep.

MWPO heeft ook de plannen voor de Rode Weeshuisstraat bedacht, samen met vastgoedontwikkelaar Beauvast van Wijnand van Smeden en de architectenbureaus Loer Architecten uit Rotterdam en De Zwarte Hond uit Groningen. ,,We willen er een nieuw stukje binnenstad creëren, waar mensen graag naartoe gaan en waar ze een poosje blijven”, zegt Capelle.

Stalplein met Mercado

Hij realiseert dat door op de plek van de supermarkt een pleintje - Stalplein geheten - te maken met een Mercado: een markthal van duizend vierkante meter waar een ambachtelijke bakker, slager, zuivelwinkel, visboer en groenteboer onder één dak hun waar bereiden en verkopen.

„We wilden iets onderscheidends toevoegen aan Groningen en kwamen uit op een mercado waar vers, ambachtelijk en lokaal het adagium is. Groningen wordt immers steeds internationaler en stedelijker.’’

Appartementen

MWPO bouwt boven de markthal een kleine veertig appartementen. Het gaat om koopappartementen, getrapt gebouwd, met veel groen op het dak. „Het zijn royale appartementen.”

Ook een ander pand in de Rode Weeshuisstraat, het voormalige magazijn van V&D, verandert door de plannen van MWPO. Daarin komen op de begane grond winkelruimtes met daarboven 24 appartementen, bestemd voor ’young professionals’. De werkzaamheden beginnen komend voorjaar en de verwachting is dat het hele plan eind 2020 klaar is. De plannen zijn vanaf vandaag te bezichtigen op inspiratiefestival Let’s Gro op de Grote Markt.

’Spectaculair’

Volgens de gemeente past de aanpak van de Rode Weeshuisstraat bij de opknapbeurt van de binnenstad. Ook hier maken de huidige straatstenen op den duur plaats voor de gele steentjes. Wethouder Roeland van der Schaaf spreekt van een toevoeging aan de binnenstad. „De Rode Weeshuisstraat is nu vooral een bevoorradingsstraatje. Dit is een eerste initiatief om de straat nieuw leven in te blazen. Dat gebeurt spectaculair, door de Mercado, het plein en de appartementen.”

Hij verwacht niet dat er parkeerproblemen ontstaan door de komst van ruim zestig appartementen. ,,Mensen kunnen hun auto kwijt in omliggende parkeergarages.''

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.