Groninger cultuur onder druk met opheffen ‘Twij deuntjes’

De ontwikkeling van de Groninger cultuur en streektaalmuziek wordt geweld aangedaan als het Radio Noord muziekprogramma Twij Deuntjes verdwijnt.

Die boodschap hebben Vlissinger Joop van den Bremen, autoriteit op gebied van streektaalmuziek, en Henk Bloemhoff, secretaris van Streektaal Organisaties Nedersaksisch Taalgebied (SONT) onafhankelijk van elkaar via open brieven kenbaar gemaakt.

Bloem Hoff Brief by dagbladvhnoorden on Scribd

Het in bepaalde kringen populaire muziekprogramma Twij Deuntjes van presentator Henk Scholte moet wegens bezuinigingen op de regionale omroep per 1 januari verdwijnen. Van den Bremen en Bloemhoff vinden dat een onzalig voornemen. ,,Ik begrijp de keuze niet. Groningse cultuur moet voor de omroep toch van even groot belang zijn als nieuws of sport”, zegt Van den Bremen.

Bloemhoff meent dat de maatschappelijke waardering voor streektalen de laatste drie decennia is toegenomen. ,,Verwacht mag worden dat regionale omroepen de expressie van culturele rijkdom van het Nedersaksisch uitstralen, eerder in toenemende dan in afnemende mate.”Volgens Van den Bremen heeft Scholte met zijn programma de afgelopen jaren een grote bijdrage geleverd aan de kwaliteit en de kwantiteit van Groningse streektaalmuziek. Als Twij Deuntjes weg is, verdwijnt volgens hem de stimulans onder muzikanten om nieuwe streektaalmuziek te maken.

Brief Bremen by dagbladvhnoorden on Scribd

RTV Noord-hoofdredacteur Mischa van den Berg bezweert dat er aandacht blijft voor streektaalmuziek. Van den Bremen.: ,,Het gaat niet om plaatjes draaien. Het gaat om de toelichting, de achtergronden, het signaleren van nieuwe muziek. Scholte is een wandelende encyclopedie en die gooi je weg.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.