Groninger huisarts aangeklaagd na missen lymfklierkanker

Een dertiger uit Groningen werd telkens weggestuurd bij de huisarts maar bleek toch aan een agressieve kanker te lijden. Hij klaagde de arts aan.

‘Tumor van 20 centimeter’

,,Ik wil het liever achter me laten. Maar het is toch heel erg dat ik vier, vijf keer ben weggestuurd bij artsen terwijl ik een tumor van twintig centimeter groot bleek te hebben’’, zei hij deze week bij het medisch tuchtcollege. Hij is net succesvol behandeld tegen lymfklierkanker.

De huisarts in de beklaagdenbank, een waarneemster, had een heel gevolg aan familie en collega’s meegenomen naar de rechtszaal. Want het deed haar nogal wat, de aanklacht. ,,Ik dacht, dit is zo’n akelige diagnose, ik hoop dat het niet waar is. Ik had zoiets ook nog nooit gezien dus ik bleef er vanuit gaan dat het niet waar was’’, zo verklaarde ze haar afhoudende reactie.

Niet pluis

De patiënt was in juli vorig jaar bij haar gekomen met keelpijn, blauwe plekken, een opgezwollen gezicht en een gevoel dat er iets niet pluis was. Hij voelde zich niet serieus genomen en werd naar huis gestuurd met pillen tegen maagzuur.

Tijdens de bruiloft van zijn zus werd hij een paar dagen later onwel en meldde zich bij de spoedhulp van het ziekenhuis in Leeuwarden. Daar werd hij ook zonder diagnose weer weggestuurd. Weer een paar dagen later meldde hij zich bij de huisartsenpost in Groningen. ,,Daar werd ik voor het eerst echt onderzocht.’’

Geen haast

De huisarts van de huisartsenpost stuurde een alarmerend bericht aan de vaste huisarts van de man. Hij zag verdachte verdikkingen en adviseerde onderzoek in het ziekenhuis. Maar de aangeklaagde huisarts zag de noodzaak tot haast niet. Dus ze bestelde een röntgenfoto via het digitale systeem van het ziekenhuis en daar werd rustig de tijd voor genomen, meer dan zeven dagen.

De patiënt en zijn vrouw hadden vervolgens nog bij het ziekenhuis zelf aangedrongen op haast, zodat hij uiteindelijk nog op tijd behandeld is. Het tuchtcollege doet over zes weken uitspraak.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.