Groninger jeugdzorg loopt uit de hand maar gemeenten wuiven kritisch rapport weg

De kosten lopen gierend uit de hand en Groninger jongeren komen vaker in zware vormen van jeugdzorg terecht dan elders. Maar een kritisch rapport van SER Noord daarover wijzen de gemeenten met kracht van de hand.

,,We doen het eigenlijk als gemeenten in Groningen juist heel goed’’, zegt wethouder Johan Hamster van Stadskanaal namens alle gemeenten in de provincie. ,,We helpen meer jongeren dan eerst dus in die zin is ons beleid een succes.’’

Groningen geeft nóg meer uit aan jeugdzorg en stuurt brandbrief
Lees verder

De gemeenten gaven vorig jaar 30 miljoen euro meer uit dan ze van het Rijk voor die zorg hadden gekregen, en dat was bij elkaar 150 miljoen euro. Die overschrijding bleek nog veel hoger dan waar ze eerder al voor hadden gewaarschuwd, en daarom houden ze hun hand op bij het Rijk.

 In Groningen zijn nu eenmaal meer kinderen met licht verstandelijke handicaps en kinderen uit sociaal-economisch zwakkere gezinnen, dus zou er naar verhouding ook meer jeugdzorg-geld naar Groningen moeten.

Korting op budget

Dat de extra miljoenen op het bordje van de gemeenten komen is een gevolg van de decentralisatie van de jeugdzorg in 2013. De gemeenten hadden bij de invoering daarvan geen idee hoeveel jongeren er jeugdzorg kregen. Ook kortte het Rijk 20 procent op het budget. ,,En dat is nu net de 20 procent die we nu te veel uitgeven’’, zegt Hamster. ,,We helpen nu meer jongeren dan voorheen dus in feite doen we het efficiënter dan eerst.’'

Uit een rapport van adviesorgaan SER Noord bleek eind april dat het zo mis gaat met de kosten van de jeugdzorg door onderling wantrouwen tussen de verschillende gemeenten en jeugdzorgorganisaties. Dat had te maken met het ingewikkelde aanbestedingssysteem van de gemeenten. Mede daardoor zouden gemeenten en zorginstellingen te weinig informatie over elkaars werk hebben, zodat er geen grip op de situatie is.

Die kritiek wordt alleen niet op prijs gesteld. De gemeenten en jeugdzorgorganisaties weigerden het rapport in ontvangst te nemen. ,,We herkennen ons niet in die kritiek’’, zegt Hamster. ,,En dat is nog diplomatiek uitgedrukt. Wij vinden het een slecht rapport van de SER, de conclusies zijn vooral gebaseerd op berichtgeving.’’

Praktijkondersteuners

De gemeenten hebben volgens Hamster wel degelijk pogingen gedaan om de kosten in de hand te houden. Zo krijgen huisartsen geld om praktijkondersteuners aan te stellen, die eenvoudiger en goedkoper zorg kunnen verlenen. Er worden ook minder jongeren doorgestuurd naar dyslexie-hulp. En het aantal jongeren dat uit huis geplaatst wordt en in een ‘dure’ instelling terecht komt is ook nu al minder geworden. Dat dat ook in 2018 nog niet te merken is in de getallen ,,mag je na zo’n korte tijd ook niet verwachten’’.

Eerder bleek uit onderzoek van ondermeer STAMM dat er in regio’s in het Noorden meer zorggeld uitgegeven wordt dan elders doordat er ook een vrij groot aanbod aan zorgorganisaties is. Inwoners zouden eerder gewend zijn zorg te vragen en instellingen zouden -wellicht onbewust- klanten werven om genoeg werk te houden. Volgens Hamster moet dat eerst nog maar eens in nieuw onderzoek worden aangetoond.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.