Groninger kerken zamelen geld in voor verslaafden

Terwille Verslavingszorg in Groningen gaat het eigen risico betalen van cliënten die behandeling voor verslaving nodig hebben, maar om financiële redenen geen hulp vragen.

Het gaat in eerste instantie om 100 verslaafden, die de ggz-instelling dit jaar wil helpen. Bij Terwille kunnen mensen terecht voor therapie bij onder meer drugs-, alcohol en seksverslaving. De actie Herstel is geen risico is per 1 januari 2018 ingegaan.

Zelf aan het roer van je leven staan

Uit onderzoek van TNS Nipo blijkt dat 10 procent van de Nederlanders zorg mijden vanwege het te betalen eigen risico van 385 euro.

Terwille vindt dit ernstig. „Mensen moeten weer zelf aan het roer van hun leven komen te staan, maar dan moeten ze wel een eerlijke kans krijgen om te starten met een behandeling”, zegt directeur Erik de Vos.

Terwille behandelt ieder jaar zo’n duizend cliënten, daarom is geschat dat honderd mensen van de actie gebruikt zullen maken. In de afgelopen maand hebben enkele mensen aanspraak gemaakt op de vergoeding.

Kerkelijk geld

De instelling heeft 38.500 euro apart gezet om mensen te helpen. Terwille heeft een christelijke achtergrond en zamelt het geld in onder de eigen achterban, aldus hoofd communicatie Sietske Kremer. „Dat zijn met name kerken uit de omgeving.” De inzamelingsactie loopt nog.

Terwille vergoedt het eigen risico alleen als een cliënt ‘therapietrouw is’. Dat wil zeggen dat hij of zij goed meewerkt aan de behandeling en die naar tevredenheid afrondt. „Dat kan ook betekenen dat ze bij ons de therapie goed hebben doorlopen, maar nog wel een vervolgstap nodig hebben bij een andere hulpverlener”, legt Kremer uit.

Cliënten hoeven niet gelovig te zijn. De Vos: „Onze christelijke identiteit zit vooral in de benadering van de mensen en de overtuiging dat mensen vaker dan eens een nieuwe kans verdienen om hun leven op de rails te krijgen.”

De instelling heeft in totaal 9 klinieken door het land. De grootste daarvan staat in Groningen. De stichting is in 1998 in Groningen opgericht door vijf bevlogen agenten.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.