Groninger kinderraad adviseert prinses Laurentien: ‘Kinderen nemen volwassenen niet zo serieus’ (+video)

Van een brigade om armoede te signaleren tot een familievoordeelpas; de Groninger kinderraad sprak donderdagmiddag met prinses Laurentien over (het oplossen van) armoede.

Het geeft een eigenwijs beeld: de felblauwe sneakers van kinderburgemeester Javano Zwiers die uitsteken onder zijn zwarte pak. Ferm neemt hij de microfoon ter hand en staat op uit zijn zetel, waardoor zijn ambtsketen een kleine sprongetje op zijn borst maakt.

Dialoogsessie met een prinses

„Welkom bij deze dialoogsessie met prinses Laurentien”, galmt het door het stadhuis in Groningen. Wacht even. Een dialoogsessie? Koninklijk bezoek? Nee, Javano - en met hem zo’n twintig collega’s uit de Groninger kinderraad - is niet verdwaald. Hij hoort hier, in de oude raadszaal in het gebouw waar normaal gesproken volwassen mensen allerlei belangrijke dingen bespreken en beslissen.

Het is maar gek, dat bij dit proces niet vaker kinderen betrokken zijn. „Wij geloven dat u ons volwassenen, die al zo lang hier rondlopen, ons op een andere manier laten kijken”, zegt prinses Laurentien die zich met de Missing Chapter Foundation inzet om armoede te bestrijden.

Praten, maar dat niet alleen

Deze dinsdagmiddag is er een speciale vergadering georganiseerd. En is de Groninger kinderraad - 33 kinderen tussen de 10 en 13 jaar die in oktober 2017 zijn geïnstalleerd en tot november 2018 meedenken met de echte gemeenteraad, bijeen om te praten over armoede.

En het blijft niet bij praten, belooft wethouder Mattias Gijsbertsen (GroenLinks). „Hier stop het niet. De raad gaat hier verder over praten en kijken wat ze met jullie ideeën kan doen.”

Duurdere schoenen

Nou, ideeën genoeg. Over wat armoede eigenlijk is, bijvoorbeeld. „Dat het ene kind duurdere schoenen heeft dan het andere”, zegt Mustafa. Prinses Laurentien knikt. „En wat gebeurt er dan?”, vraagt ze. Mustafa: „Dan doen ze stoer en lachen ze hem uit.” Een scherpte observatie, vindt de prinses. „Armoede kan leiden tot pesten.”

En, zo weten de kinderen, van pesten komt weer ongelijkwaardigheid en schaamte en een onveilig gevoel. Of daar ook een oplossing voor valt te verzinnen, wil Laurentien weten. Jazeker, daarover is de raad het eens. Zorg voor hulp op maat, voor kinderen én ouders, tippen ze. Bijvoorbeeld met een pas zoals de Stadjerspas, maar dan voor het hele gezin.

Kinderen nemen kinderen serieus

Nog een advies: maak armoede bespreekbaar. „Zorg voor een wekelijkse of maandelijkse controle, zodat kinderen kunnen vertellen wat er speelt”, zegt Odin. „Moeten we misschien een soort kinderbrigadeop pad sturen?”, oppert prinses Laurentien. Een goed idee, vindt de raad. Zo kunnen kinderen bij elkaar hun ei kwijt. „Want sommige kinderen nemen volwassenen niet zo serieus”, zegt raadslid Flint. „Dus is het logischer dat ze met elkaar praten.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.