Groninger krijgt geldboete voor fake-nieuws over Gerard Joling

Een 34-jarige man uit Groningen is voor het plaatsen van een nepbericht over Gerard Joling een boete van 750 euro opgelegd. Hiervan is 500 euro voorwaardelijk. De rechter vond smaad bewezen. 

De Stadjer bracht op 8 november het ‘nieuws’ op zijn nieuwssite nieuwsbom.nl dat de zanger een wietplantage op zolder had. Het bericht was satirisch bedoeld, zei de man tegen de rechter.

De zanger zag dit anders en deed aangifte. De Stadjer kreeg kort na de plaatsing van dit fake-nieuws een mail van het management van Joling. Hij haalde het bericht direct van de site. ,,Maar ja, toen kreeg de pers hier lucht van. En toen liep het totaal uit de hand”. 

Geen schadeclaim

De man realiseerde zich niet dat dit bericht voor waar aangenomen kon worden en de zanger schaadde. Rechter: ,,Dit zogenaamd nieuws kon van invloed zijn op de boekingen”. De zanger diende desondanks geen schadeclaim in.

De officier eiste een werkstraf van 20 uur. Hij vond een boete niet opportuun: ,,Een geldboete wekt de indruk dat de aandacht die nu is verkregen kan worden afgekocht met een boete”. 

Advocaat Evert van der Meer vond dat de richtlijnen een boete voorschrijft. ,,Ik zie niet waarom hier een uitzondering moet worden gemaakt”.

Hobby-matig karakter

De rechter hield er rekening mee dat de nieuwssite een hobby-matig karakter had. Ook vond de rechter het niet van belang dat het hier om een bekende Nederlander ging. Smaad is strafbaar, zei de rechter.

De Stadjer had spijt van zijn daad. De site is niet meer online en komt ook niet meer als zodanig terug, beloofde de man. ,,Dit was eens maar nooit meer".

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.