Kunstenaar Bas Nijenhuis was verrast een bekende tegen te komen: "Van tevoren hoopte ik dat ik niemand zou kennen."

Groninger kunstenaars verleiden Maarten van Rossem in Sterren op het Doek

Kunstenaar Bas Nijenhuis was verrast een bekende tegen te komen: "Van tevoren hoopte ik dat ik niemand zou kennen." Foto: Duncan Wijting

In het MAX-programma Sterren op het Doek halen de Groninger kunstenaars Carolien van Olphen en Bas Nijenhuis vanavond alles uit de kast om tv-persoonlijkheid Maarten van Rossem te overtuigen van hun schilderkunsten. Hoe hebben de kunstenaars hun deelname ervaren?

Carolien van Olphen

„Het programma vond ik altijd erg leuk, omdat schilderen mijn passie is. Ik denk dat ik iedere aflevering heb gezien. Ik heb altijd gedacht: als ik er klaar voor ben, dan wil ik meedoen. Uiteindelijk werd ik door het programma benaderd, dat is wel een eer.”

„Als kunstenaar ben je een soort kluizenaar, je bent altijd alleen in je atelier. Door mee te doen aan het programma haal je jezelf uit je comfort zone. Het kunstenaarsbestaan is lastig. Het is mooi dat er een plek op televisie is waar je je werk kunt laten zien.”

Geen voorbereiding

„Van tevoren weet je niet wie het model wordt. Er wordt alleen een locatie doorgegeven, voor ons was dat het Academiegebouw in Utrecht. Dat was natuurlijk een hint, de plek heeft vaak iets te maken met de persoon die je gaat portretteren. Verder weet je niets, en dat is wel spannend. Als ik een opdracht heb voer ik vooraf gesprekken met de persoon die ik ga schilderen, daardoor krijg ik een beeld van hem of haar. Voor het programma kon ik me niet voorbereiden. Uiteindelijk viel het allemaal mee toen ik er eenmaal stond.”

„In mijn vrije werk en in mijn kleding gebruik ik veel kleur. Toen ik hoorde dat Maarten van Rossem model zou zijn, dacht ik wel meteen: o, zwart! Gelukkig zijn er andere manieren om kleur in iemand aan te brengen. Ik was wel blij met Maarten, want ondanks dat hij altijd in het zwart gekleed is heeft hij een heel mooie kop om te schilderen.”

„Op televisie komt hij wat cynisch over, maar wat hij vertelde in zijn interview in het programma ontroerde mij. Dat hielp zeker bij het schilderen van het portret. Eigenlijk maakt het niet uit wie je schildert; iedereen heeft interessante kanten.”

Groot podium

„Bas en ik kenden elkaar al. Ik was niet verbaasd dat hij was gevraagd voor het programma, hij is een goede portrettist. Van tevoren vroeg ik me af of er misschien meer mensen uit Groningen zouden meedoen, maar ik had er geen idee van. Erg leuk dat hij er ook bij is.”

„Ik zie mijn deelname als een kans om mijn werk aan een groter publiek te laten zien. Als kunstenaar hoop je dat mensen je beter weten te vinden, je zult toch met je werk naar buiten moeten treden. Het programma is voor mij een heel groot podium.’’

Bas Nijenhuis

„Ik ken een paar mensen die al eerder aan het programma hebben meegedaan. Daardoor bedacht ik hoe het zou zijn om zelf mee te doen. Helaas stopte het programma toen ik nog studeerde aan de Klassieke Academie in Groningen. Toen het programma weer terugkwam, werd ik gevraagd.”

„Het was bijzonder om het programma van dichtbij mee te maken. Ik dacht dat er gewoon drie kunstenaars zouden zijn, de interviewer, de ster waar het om gaat en één camera, maar er staan wel tien tot vijftien mensen omheen. Dat is wel spannend.”

Ontnuchterend

„Van tevoren wisten we niet wie we zouden gaan schilderen, dus ik probeerde een beetje te gokken. De locatie wisten we wel: het Academiegebouw in Utrecht. Op een lijst van afgestudeerden heb ik gekeken wie ik daarvan ken. Onder andere Maarten van Rossem stond erop. Dat leek me leuk, als hij het model zou zijn.”

„Maarten is een bijzondere man. Hij brengt een ander geluid dan de meeste mensen op televisie, kiest niet de populaire weg. Hij kan op een rationele en intelligente manier naar zaken kijken en is wars van hoe andere mensen denken. Dat vind ik ontnuchterend. Zijn uitdrukking is ook erg karakteristiek.”

„Normaal gesproken vind ik het belangrijk om contact en interactie te hebben met de persoon die ik schilder. Door de opzet van het programma is dat minder sterk aanwezig, en ook omdat Maarten een beetje in zijn televisierol blijft. Ik wilde iets meer van de mens laten zien, van zijn karakter en van zijn psyche. Ook heb ik gekeken naar wat hij zou willen, al wilde ik wel iets schilderen dat bij mij past. Als ik hem in mijn eigen atelier had geschilderd, had ik hem liever geportretteerd zoals hij thuis is.”

‘Ik hoop dat ik niemand ken’

„Voor de opnames dacht ik nog: ik hoop dat ik niemand ken, dus ik was verrast dat Carolien er ook was. Bij drie onbekende kunstenaars bekijk ik de werken neutraler. Nu schilder ik naast iemand die ik ken. Maar het was gezellig, we konden samen terugrijden naar Groningen.”

„Het belangrijkste van het kunstenaarschap is beter worden in het schilderen, maar ik wil ook dat mensen mijn werk kunnen zien. Het programma is daar een manier voor. En het is leuk om mee te doen!”
 

De uitzending is vanavond om 20.25 uur te zien bij MAX op NPO2.

menu