Groninger leerlingen betalen voor zomerschool

Leerlingen van het Maartenscollege Haren, Willem Lodewijk Gymnasium en Praedinius Gymnasium in Groningen zijn de enige die moeten betalen voor hun zomerschool.

Voor leerlingen van alle andere scholen is deelname gratis.

Bijspijkeren
De drie scholen houden gezamenlijk een zomerschool. Leerlingen die op een paar tienden dreigen te blijven zitten, kunnen aan het begin van de zomervakantie een tot twee weken hun onvoldoende-vakken bijspijkeren.

Dit gebeurt door eigen of ingehuurde docenten. Halen ze aan het eind van deze periode een voldoende op een toets, dan kunnen ze alsnog over naar het volgende jaar. Ze hoeven dan niet een heel jaar alle vakken over te doen. Dat leidt vaak tot demotivatie en is voor leraren niet altijd even prettig

Meer waarde
Het Maartenscollege, Willem Lodewijk Gymnasium en Praedinius Gymnasium vragen 50 euro per week, 10 euro per dag. ,,Voor 100 euro krijgen ze zestig uur bijles'', zegt Karel Karsten van het Maartenscollege. ,,Dat is niet veel geld.'' De scholen vragen een bijdrage, omdat leerlingen en ouders er zo meer waarde aan hechten. ,,Ze nemen het serieuzer omdat ze ervoor betalen.'' Het is volgens Karsten geen beletsel. ,,Wij hebben geen klacht gehoord. Als leerlingen het echt niet kunnen betalen, hebben we een potje om ze in de kosten tegemoet te komen.''

Drempel
Naast deze drie scholen hebben het CSG Wessel Gansfort Groningen, het Dollard College Winschoten en zeven Drentse scholen voor het voortgezet onderwijs een zomerschool, maar zij vragen geen eigen bijdrage. ,,Wij willen geen drempel opwerpen'', zegt Jan Westerhof, directeur van CSG Wessel Gansfort. ,,Bovendien wordt de zomerschool vanuit het Rijk gesubsidieerd en dat is kostendekkend.'' ,,Geld mag geen reden zijn niet mee te doen'', zegt Hans Boers, rector van het Carmelcollege in Emmen.

De afgelopen twee jaar experimenteerden vijftien scholen met de zomerschool en het had effect, zo bleek uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen. Van de zomerschoolleerlingen ging 85 procent over en het jaar daarop ging van deze groep 75 procent over of slaagde voor zijn examen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.